Under torsdagsförmiddagen samlades Kunos styrelse på kafé Maffen i Fårösund.
– "Kuno är en viktig arrangörsförening i det kulturella ekosystemet." Visst är den ball? säger föreningens ordförande Anki Boman, när hon läser upp motiveringen för sina styrelsevänner.
Under onsdagen presenterade Region Gotland årets vinnare av kulturpriset. Bland 122 nominerade blev det alltså Kulturförening Norra Gotland, Kuno, som fick ta emot utmärkelsen.
Sedan 1962 har prisets delats ut till personer eller organisationer som gjort en bestående kulturgärning på ön. Tidigare pristagare är bland andra Smaklösa, Ainbusk, Wiveka Schwartz, Allan Nilsson, Karin "Kickan" Holmberg och Erik Olsson. Men i år var det en förenings tur, vilket inte hör till vanligheterna. Senast var 2007, då Lärbro hembygdsförening mottog priset.
Den ideella föreningen Kuno har sitt säte i Fårösund, men de omkring 150 medlemmarna är utspridda över hela ön och även på sina håll på fastlandet.
– Det känns fantastiskt och ett kvitto på att det vi gör är rätt och riktigt, säger Anki Boman.
Föreningen startades år 2015, efter att Anki Boman och den tidigare styrelsemedlemmen Erik Johansson reagerat på att länsteatern aldrig kom till socknen.
– Hur kommer det sig att deras bygdegårdsturné aldrig kommer hit?
De insåg snabbt att det saknades en mottagare i socknen, någon som kunde arrangera och stå som avsändare för kulturevenemang i Bunge och Fårösund. Så de bjöd in till ett möte i Kustateljén. 22 personer kom.
– Det var mer än vi hade räknat med. Det var få av oss som kände varandra sedan tidigare, men alla kände likadant, berättar Anki Boman.
En interimsstyrelse bildades, och sedan dess har Kuno gått från klarhet till klarhet. Utöver ordföranden Anki Boman består styrelsen av Kerstin Edstam Gabrielsson, Thomas Rheinhag, Felicia Godman, Susanne Zetterblom, Bo Lundin, Jenny Törnblom, Linda Piri och Julia Levin.
Att de inte anslutit sig till någon redan befintlig institution, som Riksteatern eller hembygdsförbundet, är ett medvetet val.
– Vi vill vara fria, säger Erik Johansson.
– Vi är öppna för att samarbeta med alla möjliga och omöjliga. Men att ansluta sig till exempel Riksteatern, som velat att vi ska ansluta oss till dem, skulle göra att vi åts upp av teaterbiten, och det vill vi inte, säger Anki Boman.
Under ett normalt år, när pandemin inte härjar, har föreningen ett sextiotal arrangemang, främst inom musik, film och teater. I väntan på att pandemin avtagit står föreningen redo i startblocken för att tillgängliggöra än mer kultur på norra Gotland.
Ett axplock ur deras evenemangskalender är filmstudion, musikquiz, jazzkvällar på Bungemuseet, återbruksworkshops, barnkulturhelger och konserter med allt från lokala band till nationella artister.
En stor kulturpersonlighet som Kuno lyckades locka till Kustateljén var Rikard Wolff, som gjorde ett av sina sista framträdanden på Gotland före sin bortgång. Ett annat stort namn, Görel Crona, gästade så sent som för ett par veckor sedan.
Utöver ära och berömmelse tilldelas kulturprisvinnaren 25 000 kronor. Exakt vad de ska göra med summan är inte bestämt än, men en idé är att arrangera en fest.
– Vi vill vidareutveckla föreningen och vår verksamhet, och det vill vi till exempel göra genom att göra något extra festligt för medlemmarna, säger Susanne Zetterblom.