Under lördag och söndag nu i helgen bjuds publiken på ett digert program med utställningar, dans, musik, uppträdanden och ljudinstallationer som skapas i olika rum vid den gamla vakten i Fårösund.
– Det ska bli jätteroligt. Vi hoppas bara att vi har vädergudarna med oss för i princip är allt utom galleriet utomhus, säger Susanne Zetterblom som köpte den gamla vakten för tre år sedan och nu är aktiv i Kulturföreningen KUNO norra Gotland.
Men ni kör ändå även om det regnar?
– Vi tänker att det ska gå. Vi har lånat ett tält så man kan vara lite under tak. Sen får man väl klä sig efter väder, tänker jag som gammal Mulle-fröken, skrattar hon.
Kulturevenemanget Kulturartilleriet uppstod för första gången 2019. Då var det Susanne Zetterblom som stod bakom arrangemanget tillsammans med en kompis. På grund av pandemin tvingades evenemanget att ställas in förra året. Men nu är det dags igen och i år genomförs det i KUNO:s regi.
Medverkar i år gör den gotländska multikonstnären Desideira Thur som blandar ljudkonst, installation, sång och dans. 2020 utsågs hon till kulturstipendiat av Region Gotland för sitt arbete med att levandegöra gutamålet i sin konst. I helgen bidrar hon bland annat med en soundwalk, skapad specifikt för platsen. Ett tips är att ha med mobiltelefon och hörlurar för att kunna ta del av den vandringen.
Konstnären Marie Larsson, som bland annat ställt ut på Liljevalchs Vårsalong, bidrar med utställningen "Själens skrubbsår" och framträdande på scenen.
Danskonstnärerna Camilla Båge och Helena Södergren, båda verksamma på Gotland, framträder med "Maji Ni Uhai" som betyder "vatten är liv" på swahili.
Clownerna Kalle och Palle från Clowner utan gränser bjuder på en familjeföreställning.
"Fri" heter smideskonstnären Niko Caspers installation som även den är specialgjord för Kulturartilleriet.
Sång och musik från scenen blir det med både Toril Snyen Band och Vera Kebbe.
Och det här är något som ni bjuder publiken på?
– Vi har sökt och fått lite coronastödspengar från Region Gotland. Jag vill gärna att även de som inte är så penningstarka, som till exempel nyanlända familjer, ska ha en möjlighet att komma. Så vi har sagt att vi tar en entréavgift efter förmåga. Har man dåligt med pengar kan man gå gratis. Känner man att man har råd så kan man gärna lägga en slant, säger Susanne Zetterblom.