Sture Dahlbom är en av få som varit med hela vägen. Som infödd Gardabo och snart 80 år fyllda är han som ett uppslagsverk över tiden då festlivet här blomstrade.
En annan sockenbo, Allan Schüberg, var också med i många år. När de två möts i Garda bygdegård väcks minnena snabbt till liv.
– Det kom till och med busslaster från Visby för att dansa här. Det är helt otroligt egentligen, säger Allan Schüberg, och minns tillbaka på danserna i Garda bygdegård:
– Folk drack ute i bilarna, och det var starksprit som gällde på den tiden. En del blev så pass dragna att de dansade på biltaken. Men jag var den lite lugnare typen, jag var mer den som höll igång saker och ting här.
– De flesta var nyktra, tillägger Sture.
Det blev många danser och konserter både i bygdegården och på dansbanan på Ekbacken, några hundra meter därifrån. Under några år på 60-talet fungerade bygdegården till och med som nattklubb, och hade öppet ända till klockan tre på natten. Det var emellertid inte den mest välutrustade anläggningen.
– Då hade vi bara utedass. Men jag ordnade så att de byggde toaletter och ett kök inne i bygdegården senare, säger Sture Dahlbom.
Garda bygdegård är just nu tapetserad med nostalgi. På väggarna sitter prydligt laminerade kopior av affischer från 50- 60- och 70-talet. Konsertaffischerna innehåller artister/band som Siw Malmqvist, Tore Skogman, Classes och Trio med Bumba som alla spelat på Ekbacken. Utöver dem har även Lill-Babs, Hep Stars och Owe Thörnqvist uppträtt där, men i deras fall finns inga affischer bevarade. Den som samlat ihop och dokumenterat de gamla affischerna är sommargotlänningen Helena Heiman.
– Det började med att min granne Sture och alla historier han berättade om Ekbacken. De har varit så roliga, så jag kände att jag ville göra någonting av det, säger hon.
Ekbacken utgörs av en inhägnad glänta där några gamla ekar står utspridda. Utöver dem finns toaletter, en korvkiosk, en biljettlucka och ett kombinerat kafé och kontor.
I den sistnämnda byggnaden, ett mossgrönt hus med knappt två meter i takhöjd, har tiden stått stilla. Allan går iväg och slår på strömmen, och ljuset avslöjar att getingar byggt ett bo stort som en handboll i köksdelen.
– Jag har inte varit här på 20 år, säger Sture och fingrar på en tunn pappskiva med rutmönster, som satts upp ovanför en arbetsbänk för att likna klinker och därmed gå igenom kommunens kontroller.
Inne på väggarna i det lilla kontoret är väggarna pepprade med gamla affischer och signerade fotografier. När det var som mest folk var hela gläntan full. Publikrekordet delar Hep Stars och Lill-Babs. Deras spelningar på Ekbacken drog omkring 3 500 besökare vardera. Det var Sture Dahlbom som tillsammans med bland andra den lokala eldsjälen Evert Gardinge bokade artister till bygdegården och Ekbacken. Ibland kunde de få in en lyckträff.
– Sven-Ingvars gjorde vi en bra affär på. Vi tecknade kontrakt på vintern, och på våren slog de igenom och blev väldigt populära, nästan över en natt. Sedan ville de omförhandla kontraktet, men det gick ju inte. Det blev smockfullt, berättar Sture.
Festligheterna på Ekbacken och i bygdegården drog igång på 50-talet och höll i en bit in på 70-talet. Därefter började det dyka upp krogar i Visby som tog över mer och mer. Verksamheten på Ekbacken dog sakta ut, bortsett från ett litet uppsving för tiotalet år sedan, då rockfestivalen Vadstuck arrangerades på platsen under några år. Idag står anläggningen mestadels öde, men motorklubben Sugg tar hand om området och ser till att gräsmattorna är välklippta. De mossgröna byggnaderna börjar se slitna ut. Färgen flagnar, spindelväv beslöjar fönstren och den stora skylten vid entrén rostar.
Dansbanan sticker dock ut i det gamla och slitna – den ser nästintill ny ut. I fjol renoverades den nämligen av motorklubben, med hjälp av impregnerat virke som de fått av hembygdsföreningen. Sedan renoveringen har dansbanan använts för några enstaka evenemang.
– Senast var det linedance, säger Allan Schüberg.
Både han och Sture hoppas att den ska användas mer i framtiden.
– Det är en fin plats. Jag är så glad att motorklubben har tagit hand om den, säger Sture.