Därför flyttar crimetime

Crimetime skulle vara en långsiktig satsning. Men det blev inte mer än tre år på Gotland. Nu berättar Bonnierförlagen varför.

Missnöjd. Anna Jansson har varit ett av veckans stora affischnamn. Hon är besviken på Bonnierförlagens beslut.

Missnöjd. Anna Jansson har varit ett av veckans stora affischnamn. Hon är besviken på Bonnierförlagens beslut.

Foto: Malin Stenström

festivalflytt (GA)2017-11-21 11:00

Efter årets Crimetime slog dåvarande festivalgeneralen Carina Nunstedt fast att det hade varit "en mycket lyckad festival". Nu visar det sig dock att Crimetime på Gotland inte blivit den succé som Bonnierförlagen hoppats på.

– Vi har inte lyckats öka besökarantalet under de här tre åren. Vi har älskat att vara på Gotland, men efter en väldigt noggrann utvärdering ser vi helt enkelt inte hur festivalen ska kunna växa på det sätt den behöver för att bära sig, säger Jenny Bjuhr Berggren, kommunikationsdirektör på Bonnierförlagen.

Crimetime lanserades som ett sätt att förlänga turistsäsongen på Gotland och förlades till veckan efter Medeltidsveckan, men i somras flyttade den till vecka första veckan i augusti för att dra mer publik. De förhoppningarna kom dock på skam. 2016 uppgav festivalen att man hade omkring 3 000 besökare. I år nådde man 2 000, varav bara knappt 1 000 var betalande.

– Det är förhållandevis få i förhållande till festivalens omfattning. Den har inte varit i närheten av ekonomisk bäring, säger Jenny Bjuhr Berggren och fortsätter:

– Det handlar inte bara om Bonnierförlagens ekonomi, utan det viktigaste är det som många besökare, eller snarare de som hade velat besöka festivalen, har uttryckt: att det blir ganska kostsamt med en hel helg med hotell och resa för att kunna gå på festivalen.

Istället blir nu Crimetime en del av bokmässan i Göteborg.

Men deckarförfattaren Anna Jansson är skeptisk till upplägget och besviken över Bonnierförlagens beslut:

– Det kommer inte alls att bli lika bra. Det är ett mycket sorgligt besked, säger hon i en kommentar till GA och fortsätter:

– Jag har de gångna åren lagt ner en veckas gratisarbete för att det var på Gotland och jag hoppades att det skulle bli en återkommande festival på ön.

Även regionens kulturchef Björn Ahlsén är besviken, även om han säger att han förstår beslutet:

– Det är klart att vi är besvikna. Avsikten var att det skulle bli ett årligen återkommande evenemang och det var ett jättebra projekt.

– Jag har ju följt det här projektet i tre år och sett att deras intäktskalkyler varit upp mot 5 000 besökare.

Regionen har under de tre åren gett Crimetime ett ekonomiskt stöd på 850 000 kronor och ytterligare 100 000 kronor till i olika former av rabatter.

– Någon kanske tycker att det har varit att kasta pengarna i sjön. Men det tycker inte jag. Utan det regionala stödet tror jag inte att Crimetime blivit av över huvud taget. Och den otroligt massiva mediala uppmärksamhet som Crimetime har fått har gett Gotland ett väldigt gott namn, säger Björn Ahlsén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!