Inte mindre än två Gotlandsproduktioner kan prisas på Nordens största publika filmfestival som drar igång i Göteborg i dag. Rymddramat Aniara kan vinna det tyngsta priset Dragon Award för bästa nordiska film.
Filmen är delvis inspelad i Kustateljén i Fårösund samt på en av Destination Gotlands färjor. Historien bygger på Harry Martinsons klassiska diktverk med samma titel.
Men även tv-serien Den inre cirkeln kan vinna titeln som nordens bästa serie.
Att två Gotlandsproduktioner kan vinna betydande priser i nordiska filmsammanhang gläder naturligtvis filmkommissionär Ville Jegerhjelm som arbetar på Film På Gotland, vars syfte är att främja filmklimatet på ön.
– Det är ju inget annat än fantastiskt, säger han.
Att Gotlandsinspelade filmer skapar intresse och uppmärksammas för sina kvaliteter betyder mycket, enligt honom.
– I förlängningen bidrar det till att varumärket, vår ö, framstår som ett fint och bra ställe att spela in film på.
Utöver inspelningen av Den inre cirkeln pågick flera stora produktioner på Gotland under 2018. Den internationella långfilmen Bergman Island spelades in, liksom en helt ny Svt-satsning Dröm.
– Förra året var ett exceptionellt filmår på Gotland, på många sätt, konstaterar Ville Jegerhjelm.
Ungdomsserien Dröm som är en science fiction-serie för unga, har liknats vid Netflix-serien Stranger Things. Den handlar om en grupp unga människor som i sina drömmar kan se sin egen framtid och även påverka den.
– Den är inspelad nästan uteslutande i Slite vilket är väldigt roligt och annorlunda, säger Ville Jegerhjelm.
Under fjolåret investerade Gotlands filmfond, som är en del av Film Capital Stockholm, sju miljoner kronor i produktioner på Gotland. Enligt filmfondens egna beräkningar ger varje investerad krona tre kronor tillbaka till Gotland i spenderade pengar på exempelvis hotell, köpta tjänster och cateringmat. Det skulle alltså betyda att det spenderades över 20 miljoner kronor, som det gotländska näringslivet fick ta del av på olika sätt.
– Film ger skapar tillväxt. Om vi tar Den inre cirkeln som exempel så investerades en miljon kronor. Hela produktionen spelades in på Gotland och la då tio miljoner där, säger Anette Mattsson, vd på Film Capital Stockholm.
Alla produktioner som investeras med filmfondspengar krävs på en detaljerad redovisning.
– Så det är ”faktiska” pengar vi kan räkna på för att tydliggöra effekten. Utöver det så har vi marknadsföringen och den turism som film ger, säger hon.
Även om just 2018 var ett ovanligt starkt filmår på ön, så finns det förutsättningar för att även nästa år blir bra. Bergman Island, som är en fransk-belgisk-svensk samproduktion, kommer bland annat att fortsätta inspelningarna under det här året. Liksom den tyska deckarserien Kommissarien och havet.
Det mesta kring film- och tv-inspelningar är ganska hemligt, så exakt hur inspelningsåret 2019 kommer att bli vågar Ville Jegerhjelm inte riktigt säga än.
– Men det kan tänkas att det blir mer rymdfilm på Gotland, avslutar han.