Brutna politikerlöften i franskt drama

För tolv år sedan fick Reda Kateb ett dundergenombrott med huvudrollen i den hyllade ”En profet”. Sedan dess har han gjort nästan 50 roller på film och i tv-serier. Nu är han aktuell i Sverige med det politiska dramat ”Löftena”.

Reda Kateb spelar mot Isabelle Huppert i den Sverigeaktuella filmen "Löftena". Arkivbild.

Reda Kateb spelar mot Isabelle Huppert i den Sverigeaktuella filmen "Löftena". Arkivbild.

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Film2022-03-17 05:00

Det viktigaste för den franske skådespelaren är att få göra saker han inte gjort förut. Det slår han fast i en Zoom-intervju med TT.

– Jag skulle inte kunna göra en film som självändamål eller för att tjäna pengar. Jag måste kunna känna att jag vill berätta det här, jag vill bli den här personen, jag vill upptäcka den här verkligheten.

Den verklighet han har gett sig in i i filmen ”Löftena” är den franska lokalpolitiken. Det låter kanske inte så kul, men det hela utvecklas till lite av en politisk thriller. Reda Kateb spelar Yazid, som är spinndoktor till borgmästaren i den förort till Paris där handlingen utspelas.

Löften som bryts

Borgmästaren, spelad av Isabelle Huppert, tänker avgå och har utsett en assistent till sin efterträdare. Men plötsligt ångrar hon sig och tänker ställa upp för omval. Det är inte det första av löften som bryts, och filmen handlar också om kompromisser och om ett ofta smutsigt politiskt spel, där löften om att rusta upp eftersatta bostadsområden är en viktig del.

– För att bli en stor politiker kan du inte vara naiv, säger Reda Kateb och fortsätter:

– Du måste vara beredd att bryta det du har lovat, du måste spela spelet. Du jobbar för väljarna, inte för dig själv. Du kan inte vara politiker och förbli ren.

Reste runt i landet

Även om "Löftena" är en fiktiv berättelse är mycket i den baserat på verkligheten, konstaterar han.

– Regissören, som också har varit med och skrivit manuset, har jobbat intensivt med att göra research för att komma nära verkligheten. Det här skulle kunna hända var som helst.

Inför den franska premiären reste Kateb och regissören Thomas Kruithof runt i landet, visade filmen och mötte efteråt publiken för att diskutera det man hade sett. Många stannade kvar för att bidra med sina synpunkter.

– Det blev väldigt trevliga kvällar. Alla ansåg att det vi berättar om är väldigt viktigt, inte minst på grund av att det snart är val här i landet. När politiker talar om förorterna handlar det oftast om rån och om poliser. Den publik vi mötte var glad över att få se en annan bild.

Reda Kateb är ett av de tunga namnen bland franska manliga skådespelare. Han säger att han är tursam nog att få mängder med olika erbjudanden, att han läser nya manus varje vecka.

– Det ska varje gång kännas som om jag går in i en värld som är helt ny för mig.

Producenten Matthias Weber, manusförfattaren Thiubault Gast och skådespelarna Isabelle Huppert och Reda Kateb samt regissören Thomas Kruithof på filmfestivalen i Venedig 2021.
Producenten Matthias Weber, manusförfattaren Thiubault Gast och skådespelarna Isabelle Huppert och Reda Kateb samt regissören Thomas Kruithof på filmfestivalen i Venedig 2021.
Fakta: Reda Kateb

Ålder: 44 år.

Bor: I Paris.

Tidigare filmer i urval: "En profet", "Zero dark thirty", "Lost river", "Krypskytten", "Django", "Kärlek över haven", "De ovanliga".

Aktuell: Med filmen "Löftena" som har svensk biopremiär den 18 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!