Att jobba professionellt med film kan framstå som en ouppnåelig dröm. Men framtidsutsikterna för unga filmarbetare är alltså inte så dystra som kan tro.
Ville Jegerhjelm, som i dagsläget jobbar med produktionsfrågor inom Film på Gotland, men tidigare var projektledare för Kustateljén i Fårösund, har märkt en tydlig trend de senaste åren.
– Det har alltid funnits ett starkt behov av filmarbetare, men trycket har ökat rejält under de fem senaste åren. Nu för tiden är det vanligt att produktionsbolagen ringer direkt till oss och frågar vilken kompetens som finns på filmutbildningen. Eleverna på Filmcrew Academy blir alltså uppraggade, innan de ens tagit examen!
Förklaringen? Ville Jegerhjelm tror att utvecklingen har att göra med tv-seriernas renässans.
– De stora plattformarna – Netflix, HBO och så vidare – köper ofta in flera säsonger åt gången. Det leder till att produktionsbolagen behöver fler filmarbetare, jämfört till exempel med en långfilm, som sysselsätter färre.
Finns det någon särskild yrkeskategori som är extra het på arbetsmarknaden?
– Det skulle i så fall vara platschefer och produktionsledare. Men det är egentligen ganska brett. Vi har till exempel manuselever som skuggskriver på stora produktioner under utbildningen. Men vi märker även att mer hantverksorienterade yrken är efterfrågade.
Och trycket lär inte lätta framöver, spår Ville Jegerhjelm.
– Sverige är ett få länder som inte har produktionsrabatter. Nu är det ju snack om att det ska bli ändring på det – vilket skulle leda till avsevärt fler inspelningar i landet. Och om det är sånt här sug efter kunnigt folk nu, tänk hur det kommer att se ut då!
Ludvig Lindahl från Stånga gick ut Filmcrew Academy-utbildningen i Fårösund häromveckan. Knappt 20 fyllda fick han drömstarten: En praktikplats som scripta på SVT:s succéserie ”Eagles”.
– Det var första jag sökte. Slängde iväg ett mejl bara och tänkte att det blir säkert ingenting. Jag fick en chock när de hälsade att jag var välkommen dit, säger Ludvig Lindahl.
Från lilla Fårösund till en storproduktion bara något år efter studenten – nervöst?
– Första dagarna var riktigt tuffa. Ärligt talat hade jag ingen om aning om hur det gick till på en större inspelning. Men jag kom i det ganska snabbt. Efter någon vecka flöt det på bra.
Men – att få in en fot är en sak, att göra sig hemmastadd en annan. Än så länge har det inte blivit några fler påhugg för Ludvig Lindahl.
– Jobben går i första hand till dem som varit verksamma i branschen ett tag. Men att ha ”Eagles” på CV:t – det räcker nog ganska långt tror jag.