Indiegala gör skådespelarpriser könsneutrala

Amerikanska filmgalan Independent Spirit Awards gör sina skådespelarutmärkelser könsneutrala och höjer budgettaket till 30 miljoner dollar.

Javier Bardem delar ut pris för bästa film på den 37:e Film Independent Spirit Awards i mars i år. 2023 blir skådespelarpriserna könsneutrala. Arkivbild.

Javier Bardem delar ut pris för bästa film på den 37:e Film Independent Spirit Awards i mars i år. 2023 blir skådespelarpriserna könsneutrala. Arkivbild.

Foto: Jordan Strauss/AP

Film2022-08-23 22:38

– Vi är glada för att följa andra festivaler och galor som gått i bräschen för att fira fantastiskt skådespeleri utan hänvisning till kön, säger Josh Welsh, vd för Spirit Awards, i ett uttalande till nyhetsbyrån AP.

– Vi är också glada över att välkomna icke-binära filmskapare till Spirit Awards utan att tvinga dem att välja att identifiera sig som man eller kvinna, lägger han till.

Spirit Awards belönar oberoende filmer med lägre budget men galan lockar ofta många stora stjärnor. Skådespelarkategorierna för film och tv kommer från och med nästa år att vara bästa huvudroll- respektive bästa birollsprestation. För film lägger man dessutom till en kategori, för bästa genombrott.

Andra prisutdelande galor som gått över till könsneutrala utmärkelser är Grammygalan, New Yorks filmkritikers pris Gotham Awards och MTV-galan.

Att budgettaket för att kunna bli nominerad nu höjs från 22,5 miljoner till 30 miljoner dollar för en films budget är enligt Josh Welsh en följd av stigande kostnaderna för att göra filmer.

Spirit Awards avslöjar också att datumet för nästa års gala blir den 4 mars 2023, helgen före Oscarsgalan som går av stapeln söndagen den 12 mars. Nomineringarna till 2023 års Spirit Awards kommer att tillkännages den 22 november.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om