"Vi blev som en sekt – på riktigt"

Hampus Hallberg har arbetat med några av filmvärldens giganter, och snart kan han ta hem det prestigefyllda kortfilmspriset Startsladden.

Filmen "Midsommar" utspelar sig i Hälsingland men spelades in i Ungern. Under inspelningen skapades band för livet, säger Hampus Hallberg.

Filmen "Midsommar" utspelar sig i Hälsingland men spelades in i Ungern. Under inspelningen skapades band för livet, säger Hampus Hallberg.

Foto: Csaba Aknay/pressbild

Film2019-12-22 12:01

2019 var året då den breda publiken fick nys om Vilhelm Blomgren. Men han var i själva verket inte den enda gotlänningen som hade ett finger med i spelet när skräckfilmen "Midsommar" och Lukas Moodyssons "Gösta" kom till. I den förra spelas Vilhelm Blomgrens bror av Hampus Hallberg, som av en händelse också tjänade som manusrådgivare åt Lukas Moodysson under arbetet med "Gösta".

– Vi har rört oss parallellt, jag och Vilhelm. Vi började i Gotlands musikalkompani ungefär samtidigt och har sedan setts lite då och då. Men det var först under inspelningen av "Midsommar" i Ungern som vi tillbringade lite längre tid tillsammans, säger Hampus Hallberg, som är uppvuxen vid Brissund och bodde på ön till och med studenten.    

Han har varit verksam vid en rad av landets främsta scenhus. En och annan film- och tv-roll har han dessutom hunnit med sedan Teaterhögskolan i Malmö, men "Midsommar" blev gotlänningens första internationella storproduktion. Filmen handlar om en grupp amerikanska studenter som reser till Hälsingland för att undersöka en hednisk sekt. 

– Det var en fantastisk upplevelse. Vi i gänget som spelar sekten fick ett särskilt band till varandra, nästan som om vi hade varit med i en sekt på riktigt. När vi springer på varandra på stan infinner sig en omedelbar samhörighetskänsla. 

På denna inspelning, liksom på alla, fanns det dock en person som skiljde ut sig mängden: Regissören. I detta fall rörde det sig om Ari Aster, som slog igenom häromåret med "Hereditary" och betraktas som skräckgenrens stora framtidshopp. 

– För mig som har regiambitioner blev han en inspirationskälla. Jag tillbringade så mycket tid jag kunde vid monitorn för att se hur han, en riktig stjärnregissör, och fotografen Pawel Pogorzelski gick till väga för att bygga scenerna.

En del tycks Hampus ha snappat upp. Under Göteborg filmfestival i januari premiärvisas kortfilmen "Magnus är sexist", som han regisserat tillsammans med skådespelaren Emil Brulin. Filmen är en av åtta som gör upp om det prestigefyllda priset Startsladden. 

– Det är helt makalöst egentligen. Det är bland det bästa som kan hända en kortfilm – särskilt för en debutant. Det hade förstås aldrig hänt om det inte vore för vårt proffsiga team, som hade betydligt mer erfarenhet än vi. När man omger sig med sådana är det – det låter väl lite förmätet – förvånansvärt lätt att göra en film.  

"Magnus är sexist" utspelas på en teater. När handlingen börjar har de anställda kallats till ett möte om värdegrund och jämställdhet. En man i 30-årsåldern, Magnus, tar på sig att hålla i ordförandeklubban.  

– Vår film gestaltar ett slags postmetoo-tillstånd. Metoo blev ett uppvaknande, men vad händer sen? Vad gör vi nu? Vi vill nog gärna att det ska räcka med ett 20-minutersmöte var tredje månad. Men det här är komplicerade frågor som inte kan lösas med någon quick fix. Och naturligtvis sitter inte vi inne med svaren heller bara för att vi gjort en film som tar upp de här frågorna. Sedan ska det understrykas att vi velat göra en rolig och underhållande film, även om humorn hör hemma i en svensk cringetradition, säger Hampus Hallberg.

Har du hämtat inspiration från dina egna erfarenheter inom teatern?

– Det är en värld jag kan väl, så därför valde vi att förlägga berättelsen till just den miljön. Men jag tänker att detta skulle kunna hända på nästan vilken arbetsplats som helst.

Fakta

Hampus Hallberg, född 1988, är utbildad vid Teaterlinjen på Fridhems Folkhögskola och Teaterhögskolan i Malmö. Han har synts i bland annat i "Kommissarien och havet", "Flykten till framtiden" och "Playa del sol". Just nu spelar han "Låt den rätte komma in" på Stockholms stadsteater. 

Startsladden instiftades  2004. Vinnaren får en prissumma på 300 000 kronor. Bakom priset står bland annat Svenska Filminstitutet. Filmen "Magnus är Sexist" är producerad av Ylva Olaison och Ögat Film.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!