År 1957 invigdes Gotlands nations nuvarande nationshus på Östra Ågatan i Uppsala. I fredags uppmärksammades detta genom en gasque, alltså en fest med sittning. Temat var ”En tidsresa”.
– Vi tog hjälp av tidigare nationsmedlemmar som fick berätta historier om vad som hänt i huset under åren. Sedan läste vi upp historierna under sittningen, säger Elin Sjöman, förste kurator på Gotlands nation.
De 65 deltagarna på sittningen fick uppleva en middag som även den var en tidsresa från 50-tal fram till i dag. Bland annat serverades rabbis från Burgsviks rökeri.
– Till förrätt åt vi potatis, sill och kallkokt skinka, till varmrätt blev det en gryta med rabbis från storsudret och till efterrätt sparrisparfait, och den var en upplevelse, berättar Elin Sjöman.
Med på bjudningen var dels studenter som nu pluggar i Uppsala, dels gamla studenter och nationsmedlemmar.
– Till exempel var en före detta inspektör med, Sonja, som är över 80 år. Hon var aktiv på 50-talet och går fortfarande regelbundet på sittningar, säger Elin Sjöman, och fortsätter:
– Det var en trevlig blandning människor och det blev en väldigt lyckad kväll, och vad jag har hört var det uppskattat.
På tomten intill det nuvarande nationshuset ligger byggnaden som tidigare var Gotlands nationshus. Det var prästen Carl Norrby från När som år 1872 donerade huset till Gotlands nation. Verksamheten växte sedan ur lokalerna och flyttade år 1957 in i de nya, där de sedan dess har huserat.
– Vi äger hela huset men det har sett lika olika ut med hur stor tillgång vi haft. Till exempel på 70-talet hade nationen sämre ekonomi och då hyrdes festsalsvåningen ut. Sedan 90-talet har vi haft tillgång till salen igen, men nu börjar huset kännas för litet, berättar Elin Sjöman.
Nationen fungerar även som hyresvärd och har ett antal studentbostäder som de hyr ut. Gotlands nation är den näst minsta nationen i Uppsala, efter Göteborgs nation. Men nyligen slog de medlemsrekord.
– För första gången har vi över 700 medlemmar, närmare bestämt 703. För att vara en sådan liten nation har vi ändå en bred verksamhet, men vi är ändå så pass små att vi blir ett gäng och slipper dela upp oss i massa undergrupper, säger Elin Sjöman.