Så får du den optimala kubb-VM-upplevelsen

För 24:e året i rad ska det i helgen koras världsmästare i kubb i Rone. För dig som besöker arrangemanget för första gången, eller rent av är sugen på att ställa upp nästa år, ger proffsen sina bästa tips.

Tävlingen lockar omkring 1 000 besökare varje år.

Tävlingen lockar omkring 1 000 besökare varje år.

Foto: ERIK ENGLUND

Folkfest (GA)2018-08-03 08:00

Hela veckan har det varit full aktivitet i Rone med förberedelserna inför arrangemanget. I dag startar kubb-VM, med omkring 170 lag anmälda från nio nationer.

– Vi sätter upp tält, rutar in parkeringen, drar ström och så vidare, berättar Bibbi Olsson, kubbgeneral.

Som för många andra påverkas arrangemanget av torkan och eldningsförbudet, vilket gjort att de fått tänka om kring exempelvis maten.

– Vi grillar alltid burgare, men i år får vi ha elektroniska stekbord i stället. Sedan har vi ersatt sanden i askkopparna med vatten i stället, vi får ha en annan strategi, säger Bibbi Olsson.

I dag, på fredagen, är det gruppspel där lagen ska kvala vidare i tävlingen till nästa dag. De lag som kom etta eller två i sina respektive grupper förra året är direktkvalificerade till lördagens finalspel. Varje år lockar kubb-VM omkring 1 000 besökare under de två dagarna. För den som gör premiär som besökare tipsar Bibbi Olsson om att gå runt på hela området och kolla var lagen kommer ifrån. Varje år är det deltagare från olika länder med, nytt för i år är ett lag från Tjeckien och ett från Chile. Även USA finns representerat.

– USA är det många som vill se, de är duktiga. På deras matcher kommer det att vara mycket folk. Om man känner någon som är med är det roligt att heja på dem, en del har med sig hela hejarklackar, säger hon.

Vilka matcher får man inte missa?

– Åker man ut för att kolla på bra kubbspel är det lördagen som gäller, men åker man ut för att vara del av folkrörelsen är det mer folk och mer stämning på fredagen. Man märker när det är en spännande match, då står jättemånga och hejar på, säger Bibbi Olsson.

Vad ska man ha med sig?

– Vatten, solskyddsfaktor, solglasögon och solhatt. Det kan även vara bra att ha med sig en stol för det finns inga sittmöjligheter, säger hon.

Joakim Lyander har varit med och tävlat tre eller fyra gånger i olika lag. I år blev han rekryterad till laget ”Team Kubbmeisters”, som satsar stort.

– De senaste två månaderna har vi tränat en eller två gånger i veckan. Två av killarna i laget har byggt en inomhusarena så nu kommer vi kunna träna under vintern med, säger han.

Förutom den vanliga träningen påbörjades uppladdningen inför helgens matcher på riktigt förra helgen.

– Vi var med i för-VM i lördags, som är en inofficiell tävling. Tolv lag var med och de flesta är direktkvalade till lördagens spel, så det var en bra genomkörare, berättar han.

Rätt väderförhållanden spelar stor roll. Joakim Lyander hoppas på något lägre temperaturer och inget direkt solljus.

– Värmen är tuff, så vi hoppas på att det blir lite molnigt och lite svalare. Det är även svårt att kasta när det blåser mycket, men då har alla samma förutsättningar, säger han.

För att bli riktigt bra på kubb är det träning som gäller.

– Kasta mycket och försök öva in en och samma kastteknik. En del kastar hårt, en del lösare och en del har rotation på pinnen. Inget är rätt eller fel, utan det handlar om att hitta sin teknik, säger Joakim Lyander.

Kubb-VM 2018 i siffror Så blir du proffs på kubb Kubbhistoria Vitsiga lagnamn 2018

24:e upplagan

170 lag deltar

9 olika nationaliteter bland kubblagen finns representerade. Sverige, Tyskland, Nederländerna, Schweiz, Norge, Österrike, Tjeckien, USA och Chile.

32 grupper spelar mot varandra i gruppspelet

64 kubbplaner sätts upp

66 kubbspel finns på plats

1 000 besökare, ungefär, brukar finnas på plats under de två dagarna.

Källa: Kubb-VM

Träna. Kasta mycket och öva in en kastteknik.

Kolla när andra spelar och vilka kasttekniker de använder, och testa sedan vilken teknik som passar dig själv.

Ha tålamod. Det går upp och ned och kan inte gå bra hela tiden.

Du bör öva mycket men under korta pass. Om passen är för långa är det svårt att hålla koncentrationen.

Vill du bli bra måste du träna även på vintern, i alla fall när vädret tillåter.

Källa: Joakim Lyander

En utbredd teori är att kubbspelet härstammar från Vikingatiden. Kommittén som står bakom kubb-VM hävdar att kubb är ett gammalt gotländskt spel, från tiden då det fanns en vedhög på varje gårdsplan.

En annan teori är att de första kägelspelen spelades för lång tid sen, långt bort från Gotland och Sverige. De forntida egyptierna spelade spel som liknade kubb redan år 3000 f.Kr. Den äldsta käglan hittade arkeologer i en egyptisk grav från omkring 5200 f.Kr., enligt kubbfantasten Sören Wallin. Han menar därför att det är mer troligt att kubben kom från medelhavsområdet till norra Europa, än tvärtom.

År 1538 nämndes ordet kägel för första gången i svenskan.

Spelet kubb omnämndes för första gången år 1931 i en bok av en gotländsk etnolog.

Kubbspelet är nu populärt i flera länder i världen, till exempel i USA, Tyskland och Schweiz.

Kubbalibre

Mandelkubbarna

Rekubblikanerna

Yellow Kubbmarines

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!