Det började med att Gotlandsmusiken hörde av sig till den gotländske gitarristen Erik Ronström, som i sin tur kontaktade violinisten Emma Reid. Båda utbildade vid Kungliga Musikhögskolan och verksamma inom folkmusiken.
– Det är en så liten värld, så vi har stött på varandra under 20 år och beundrat varandras spel lite i smyg. Nu behöver vi inte göra det i smyg längre, säger Emma Reid och skrattar.
Bygdegårdsturnén med Gotlands Blåsarkvintett var från början inplanerad hösten 2020, men sköts upp på grund av pandemin. Våren 2021 gjorde de en streamad konsert, men nu ska de äntligen få spela för livepublik. I kväll är det premiär i Halla bygdegård, som följs av konserter i Östergarns bygdegård, Rute folkets hus, Havdhems bygdegård och avslutas i Säveaulan i Visby på söndag.
Men den långa väntan har inte bara varit av ondo. Det nya samarbetet har resulterat i ett gemensamt album med Erik Ronström och Emma Reid, där Blåsarkvintetten också medverkar på några låtar.
– Det har hunnit landa musikaliskt för att det har gått den här tiden, säger Erik Ronström.
Samarbetet mellan de båda folkmusikerna och blåsarna har inneburit ett möte mellan två musikaliska världar och traditioner.
– Jag är ju främst gitarrist och folkmusiker och det är rätt nischat, det är inte helt naturligt att hoppa in och spela med blåsmusiker. Det är roligt, men också utmanande, säger Erik Ronström.
– Det är ganska annorlunda, en helt annan genre. Vi måste gå lite emot vår natur med till exempel fraseringarna, säger Jonatan Olofzon, som spelar horn i Blåsarkvintetten.
För arrangemang står huvudsakligen Jakob Norin. Emma Reid är uppvuxen i England och på repertoaren finns musik från såväl Storbritannien som stormaktstidens slagfält i Poltava, liksom en del gotländska inslag.
– Det är flera låtar från Gotland som Erik valt, från mig kommer lite eget och en del brittiskt, säger Emma Reid.
Bland de gotländska inslagen finns en vals efter spelmannen Laugren.
– Jag har sneglat på den längre men känt att den behöver något mer än att bara jag sitter och spelar gitarr. Den har verkligen vunnit på att få en större ljudbild, säger Erik Ronström och utvecklar sitt resonemang:
– Rent instrumentmässigt så finns det inga folkmusikgrupper som har fagott, horn och oboe – bara det gör att det blir andra färger, så det är snyggt.