På lördag släpps Josefin Ringboms nya barnbok ”Morfarn som aldrig blev stor, eller: Min morfar har ADHD”.
– Jag vill att boken ska fungera som ett verktyg för den som vill läsa om ADHD för sina barn utan att för den delen klä det i diagnosen, säger Josefin Ringbom om att boken har två titlar.
Josefin Ringbom står hemma i köket i lägenheten i Visby och kokar kaffe. 2014 fick hon tvillingar och kort där efter drabbades hon av en utmattningsdepression. Året efter fick hon diagnosen ADHD, vilket blev en vändpunkt och gjorde att hon mådde bättre än någonsin tidigare.
Barnboken som hon nu skrivit och illustrerat handlar om karaktärerna Qu och morfar Göran. Josefin Ringbom är dotter till artisten och allkonstnären Göran Ringbom.
– Boken bygger mycket på min egen pappa. Allt som händer i boken har hänt i verkligheten. Karaktären morfar bygger på honom både till utseende och till sättet, även om min pappa inte har någon diagnos och kanske aldrig kommer att få det, säger Josefin Ringbom.
Att leva med någon som har ADHD är inte enkelt och i boken får vi följa lilla Qus funderingar kring sin morfar Göran.
– Eller Röran som Qu kallar honom, det är alltid så rörigt där morfar är, säger Josefin Ringbom.
När Josefin Ringbom var liten fick hon ofta höra sin pappa säga saker som ”Vi Ringbommare behöver sova middag” och ”Vi har fingertoppskänsla och ångest, det är bra för konsten”.
– Ett problem är att det är svårt att stänga av. Enda sättet att stänga av helt är att sova och Morfar sover middag varje dag, säger hon.
Boken är skriven för barn i åldrarna tre år och uppåt.
– Tanken är att det ska vara lite av det första mötet med diagnosen och att visa att vi alla är olika men att det går lika bra ändå.
En anledning till att hon valde att skriva boken var att hon själv saknat den här typen av litteratur.
– Det finns inte så mycket böcker om det på bibblan. Där finns en hylla med böcker om funktionsvariationer men alla böcker som handlar om ADHD har titlar som ”Min skitjobbiga lillebror", eller ”Håkan-Bråkan” eller om det handlar om en tjej så är det möjligtvis en stökig tonåring, säger hon.
Josefin Ringbom föreläser även om ADHD och om hur det är att få diagnosen i vuxen ålder.
– För mig är diagnosen bara en diagnos, det finns inget sjukt i det. Diagnosen ger oss bara ledtrådar om hur vi är, säger hon.