Gemenskap blev deras ljus i mörkret

Avfolkningsbygd eller ett gotländsk Gnosjö? Under november smattrade kamerablixtarna i Rone. Resultatet kan ses på Folkans sockenutställning i bygdegården under helgen.

Vinterbad, en av många saker som finns att göra i Rone, den socken som skildras i Folkans senaste utställning.

Vinterbad, en av många saker som finns att göra i Rone, den socken som skildras i Folkans senaste utställning.

Foto: Felicia Nordin och Fanny Jansson

Fotokonst2019-12-13 18:19

November månad var den mörkaste på år och dagar. Till råga på allt har Folkhögskolan på Gotland ett sparkrav hängande över sig. Ändå var det sedvanligt glada miner när eleverna vid Folkans fotolinje hängde årets sockenutställning i Rone bygdegård under torsdagen. Konceptet torde vara bekant vid det här laget: Mot slutet av första terminen tar fotoeleverna på sig tropikhjälmen och beger sig ut i verkligheten för att porträttera en utvald socken. Nu kom turen alltså till Rone, den socken som hade förlorat flest invånare under perioden 2008-2018. Det är en uppgift som förvånar linjeledaren Tove Sjögren. Hon ser snarare Rone som ett slags Gnosjö i gotländsk tappning.  

– Erfarenheten från den här tiden är att det finns vansinnigt många driftiga människor i Rone. Restauranger, glasblåsare, snickerier, här finns allt och alla. En hel del mångsysslare också, säger hon. 

Att solen häckade bakom molnen under fotoperioden ställde till det en aning för fotoeleverna.

– De ska verkligen ha en eloge. Det är inte lätt att arbeta med sådana ljusförhållanden. De fick ta till externa blixtar i flera fall. Samtidigt blev det en utmärkt övning i ljushantering. Ja, jag säger väl det varje år ... men årets grupp är en riktig toppengrupp, säger Tove Sjögren. 

Fanny Jansson och Felicia Nordin är två av eleverna i den senaste kullen. Med sig till bygdegården har de två individuella fotoserier, samt en gemensam. Felicias soloknäck kretsar kring Julia Bergwall, den 21-åriga musikartisten som nyligen uppmärksammades i en stor intervju på dessa sidor. 

– Jag var otroligt nervös när vi skulle träffas för första gången. Jag menar, man är ju inte van att komma hem till främlingar på det här sättet. Men hon var oerhört välkomnande, och snart insåg jag hur mycket gemensamt vi har i grund och botten, säger hon.  

Fanny Jansson hade mindre gemensamt med sina fotoobjekt, Jörgen och Lennart Pettersson, son och fader, därtill hängivna jägare.  

– Jag står långt från den världen själv. Jag skulle aldrig hålla i en bössa, och äter helst inte kött. Men jag ringde Jörgen i ett annat ärende, och samtalet var så trevligt att jag bestämde mig för att fokusera på honom och det han brinner för: Jakten. Min grundsyn har väl inte förändrats, men gemenskapen när de är ute i skogen tycker jag är fin, säger Fanny Jansson.  

Den bildserie som knåpats ihop med gemensamma krafter kretsar kring en grupp fruntimmer som ses med jämna mellanrum för att vinterbada och snacka skit i bastun. 

– Man kan väl kalla det här för en bonus. Det började som en plan b när Felicia hade svårt att hitta någon att fota. Det löste sig ju senare, men vi ville inte släppa det här spåret. Det var oerhört uppfriskande att träffa dessa kvinnor i bastun, att liksom komma bort från Folkan-bubblan för en stund. Som fotograf måste man lära sig att närma sig människor och bygga förtroende. Det finns nog ingen bättre plats att lära sig det än i bastun, säger Fanny Jansson. 

Hon och Felicia Nordin blev insläppta i värmen, såväl bokstavligen som bildligt. 

– Vi lämnade dem med en stående inbjudan. Det blir nog fler pass i bastun framöver, utan kameran då. Vi planerar dessutom en gotländsk bastuturné.

Men vi lär inte se dig med en bössa i skogen den närmsta tiden?

– Nä, men jag skulle inte ha något emot att hänga med som sällskap, säger Fanny Jansson. 

Fakta

Varje år vid den här tidpunkten skildras en gotländsk socken av Folkans fotoelever. Projektet är en övning i dokumentärt berättande. Resultatet redovisas på en sockenutställning i den aktuella socknen. Vid läsårets slut görs ytterligare en utställning, då med fokus på konstfoto. 

Glaskonstnären Rolf Sinnemark och journalisten Yvonne Winarve är några av Roneprofilerna som porträtteras i årets sockenutställning, som kan ses i dag och i morgon i bygdegården.    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!