I höstas firade Fotografiskas höstsalong fem år med att omvandlas till Fotografiska talent. Drygt 20 fotografer, både etablerade och oetablerade, valdes ut i Sveriges största jurybedömda fototävling, att ställa ut på Fotografiska i Stockholm.
Bland dessa fanns 22-åriga Carla Lomakka från Visby, som visade sin bildserie ”Andrum”, som skildrar japanska HBTQ-personer i en stadsdel i Tokyo.
Nu är hon en av 29 nominerade till det prestigefyllda fotopriset Årets bild.
– Jag förstår ingenting just nu. Men det är jätteroligt så klart, säger Carla Lomakka.
Hon hade inga stora förhoppningar då hon skickade in sitt bidrag till tävlingen som arrangeras av Pressfotografernas klubb, PFK.
– Jag skickade bara in en bild, nära deadline och kände att jag gjorde det lite slarvigt.
Carla Lomakka, som går tredje och sista året på Biskops Arnö Nordens fotoskola, dokumenterade under två månaders tid besökarna på lesbiska barer i kvarteret Shinjuku Ni-chōme, en fristad för HBTQ-personer i Tokyo.
– Det känns jätteroligt för deras skull. Jag vet ju vilken bild det är, eftersom jag bara skickade in en och när jag berättade för henne på bilden blev hon jätteglad. Hon säger att ”nu blir jag känd i Sverige”, säger Carla Lomakka.
Att bryta mot normen är väldigt tabubelagt i Japan, menar Carla Lomakka. Att bilderna sätter ljus på denna undanskymda del av Tokyo och det japanska samhället, betyder extra mycket för Carla Lomakka.
– Det är en historia som inte syns annars. Jag drivs mycket av att fota vardagsliv och det som inte syns. Det känns viktigt att skildra det från deras liv, deras vardag, säger hon och fortsätter:
– Det är ett viktigt ämne, som inte kan skildras nog och något som jag brinner för personligen. Det kan ses som en självklarhet att kunna älska vem man vill, men det är det verkligen inte överallt.
I vår går Carla Lomakka ut från Biskops Arnö. Just nu, från januari till maj, gör hon praktik som fotograf på Marinmuseum i Karlskrona, som tillsammans med Vasamuseet och Sjöhistoriska museet i Stockholm och Järnvägsmuseet i Gävle, ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer.
– Jag jobbar med samtidsdokumentation, pågående marin verksamhet, säger Carla Lomakka.
Under våren kommer hon också att vara en del på Gotland för ett fotoprojekt kring baltflykten till Gotland.
Årets bild, samt priser i de övriga 16 klasserna, delas ut den 16:e mars på Jönköpings läns museum.