Medan Sveriges nationaldag, som först 2005 blev röd dag i almanackan, skapar kollektiv förvirring kring om och i så fall hur den ska firas, går norrmännen all in på sin nationaldag. "Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem", lyder de första raderna i den norska nationalsången och 17 maj råder det inget tvivel om den saken.
På Gotland utgör norrmännen knappt 2,5 promille av befolkningen, närmare bestämt 146 personer, jämnt fördelade mellan könen. En av dem är Harald Gröttvik, som naturligtvis firar i dag.
– Ja, självklart. Jag ska fira tillsammans med några goda vänner i Visby, säger Harald Gröttvik, bosatt på Gotland sedan 2007.
Firandet blir dock inte i sällskap med landsmän.
– Nej, det är väl endast jag som är baggen i boxen. Jag ska ta med flaggan som vi ska hissa i trädgården där vi ska ha fest, säger Harald Gröttvik.
Han beskriver 17 maj som Norges motsvarighet till det svenska midsommarfirandet.
– I Norge är det en ledig dag och man börjar dagen med champagnefrukost.
Som 17 maj-firare i Sverige får Harald Gröttvik dock skippa champagnen och snällt gå till jobbet på Region Gotland även i dag.
– Det enda jag saknar är min dotter och barnbarn, för det är barnens viktigaste dag och det viktigaste är att föra traditionen vidare, säger han om att fira 17 maj på den här sidan om norsk-svenska gränsen.
Harald Gröttvik vill inte uttala sig om huruvida norrmännen är bättre än svenskarna på att fira sin nationaldag, men konstaterar:
– Vi kan ju fira vår nationaldag, till skillnad från här. Inte på ett nationalistiskt sätt, utan vi firar frihet, självständighet och demokratin och det tycker jag är jätteviktigt.
Annars är skillnaderna mellan Norge och Sverige inte så stora, tycker Harald Gröttvik, men det betyder inte att han inte saknar vissa saker från hemlandet.
– Fjällen och fjordarna och att åka skidor på vintern. Men det är en fantastisk natur på ön här, lite annorlunda.
En skillnad som dock är svår att förbise är norrmännens (o)vana att käka mackor, smörgåspakke, till lunch.
– I matkulturen är det stor skillnad. I Norge är det mycket mackor till lunch, inte så mycket varm mat. Det är mycket godare med varm lunch, men det har tyvärr medfört vissa kroppsliga förändringar, så det är lite både och med det där, säger Harald Gröttvik.
Finns det fördomar mot norrmän i Sverige?
– Det är väl ganska bra fördelat på båda sidor tycker jag, det är mycket Norge/Sverige-historier på båda sidor, säger Harald Gröttvik, men medger att Tre Kronors 9–1-kross av Norges hockeylandslag, inte gick hans svenska kollegor obemärkt förbi.
Å andra sidan menar Harald Gröttvik att det kunde väl svenskarna få ha, när nu Norge dominerat skidorna så länge och själv kan han glädas åt båda delarna.
– Jag är lyckligt lottad att få det bästa av två världar.