17 maj: Så firar du som en riktig norrman

I dag går norrmännen bananas, eller kanske snarare banos, för att fira nationaldagen. Även öns norska befolkning firar – du kan ta norrmannen ur Norge, men du kan inte ta 17 maj-firandet ur norrmannen.

Foto: Pedersen, Terje

FREDAG (GA)2019-05-17 08:03

Medan Sveriges nationaldag, som först 2005 blev röd dag i almanackan, skapar kollektiv förvirring kring om och i så fall hur den ska firas, går norrmännen all in på sin nationaldag. "Ja, vi elsker dette landet, som det stiger frem", lyder de första raderna i den norska nationalsången och 17 maj råder det inget tvivel om den saken.

På Gotland utgör norrmännen knappt 2,5 promille av befolkningen, närmare bestämt 146 personer, jämnt fördelade mellan könen. En av dem är Harald Gröttvik, som naturligtvis firar i dag.

– Ja, självklart. Jag ska fira tillsammans med några goda vänner i Visby, säger Harald Gröttvik, bosatt på Gotland sedan 2007.

Firandet blir dock inte i sällskap med landsmän.

– Nej, det är väl endast jag som är baggen i boxen. Jag ska ta med flaggan som vi ska hissa i trädgården där vi ska ha fest, säger Harald Gröttvik.

Han beskriver 17 maj som Norges motsvarighet till det svenska midsommarfirandet.

– I Norge är det en ledig dag och man börjar dagen med champagnefrukost.

Som 17 maj-firare i Sverige får Harald Gröttvik dock skippa champagnen och snällt gå till jobbet på Region Gotland även i dag.

– Det enda jag saknar är min dotter och barnbarn, för det är barnens viktigaste dag och det viktigaste är att föra traditionen vidare, säger han om att fira 17 maj på den här sidan om norsk-svenska gränsen.

Harald Gröttvik vill inte uttala sig om huruvida norrmännen är bättre än svenskarna på att fira sin nationaldag, men konstaterar:

– Vi kan ju fira vår nationaldag, till skillnad från här. Inte på ett nationalistiskt sätt, utan vi firar frihet, självständighet och demokratin och det tycker jag är jätteviktigt.

Annars är skillnaderna mellan Norge och Sverige inte så stora, tycker Harald Gröttvik, men det betyder inte att han inte saknar vissa saker från hemlandet.

– Fjällen och fjordarna och att åka skidor på vintern. Men det är en fantastisk natur på ön här, lite annorlunda.

En skillnad som dock är svår att förbise är norrmännens (o)vana att käka mackor, smörgåspakke, till lunch.

– I matkulturen är det stor skillnad. I Norge är det mycket mackor till lunch, inte så mycket varm mat. Det är mycket godare med varm lunch, men det har tyvärr medfört vissa kroppsliga förändringar, så det är lite både och med det där, säger Harald Gröttvik.

Finns det fördomar mot norrmän i Sverige?

– Det är väl ganska bra fördelat på båda sidor tycker jag, det är mycket Norge/Sverige-historier på båda sidor, säger Harald Gröttvik, men medger att Tre Kronors 9–1-kross av Norges hockeylandslag, inte gick hans svenska kollegor obemärkt förbi.

Å andra sidan menar Harald Gröttvik att det kunde väl svenskarna få ha, när nu Norge dominerat skidorna så länge och själv kan han glädas åt båda delarna.

– Jag är lyckligt lottad att få det bästa av två världar.

Känd från Norge Norrmän på Gotland 17 maj-firande

Ångest-konst

Ett av världens mest berömda konstverk, är Edvard Munchs "Skriet", från förra sekelskiftet. En visualisering av ångest som ingen knäckt hittills. Bilden finns i flera olika versioner, i olika tekniker. Två av dem har under uppmärksammade former stulits från de museer där de normalt hänger, men så småningom återbördats.

Aha-upplevelse

Har du inte hört talas om det norska musikundret? Inte så konstigt. Landets främsta musikbidrag är gruppen A-ha och deras "Take on me" från -84. Musikvideon som delvis är animerad var banbrytande när den kom. Betydligt brutalare är norska Turbonegro, som hittat på en egen genre för att beskriva sin musik: Deathpunk. I motsats till vad deras mest kända låt "All my friends are dead" säger, har norska Turbonegro en trogen lyssnarskara även utanför Norges gränser. Bandets sångare Hans-Erik Dyvik Husby, som går under artisnamnet Hank von Helvete eller Hank von Hell, är för den svenska publiken kanske annars mest känd för sin gestaltning av Cornelis Vreeswijk i filmen "Cornelis".

Monarkin

Norska kungahuset ska vara ett av de äldsta ännu existerande i världen. Det verkar också vara ett av de modernaste och mest omskrivna – bara furstendömet Monaco har bjudit på fler rubriker. Kronprinsen Haakons relation med den ensamstående mamman Mette-Marit, väckte rabalder när det begav sig och när prinsessan Märtha Louise tidigare man, författare Ari Behn berättade om hur Kevin Spacey tog honom mellan benen på Nobelkonserten 2007, blev det rubriker långt utanför Norges gränser.

Flaggan

Om två år firar Norges flagga 200 år. Flaggan, som utgår från den röd/vita Dannebrogen, med ett blått kors infällt i det vita, för att symbolisera unionen med Sverige som upplöstes 1905, skvallrar om landets historia. Den röd-vit-blåa färgställningen är populär och återfinns på flaggor i länder som Frankrike, USA, Storbritannien och Nederländerna.

Banos

Smörgåspålägg som introducerades på den norska marknaden på 1930-talet, gjort på bananer som handskalas av svenska ungdomar som jobbar i Norge.

17 maj

Norges nationaldag firas till minnet av antagandet av den norska grundlagen denna dag 1814.

Gå på tur

Att vandra i naturen, "gå på tur" är ett givet helgnöje bland norrmännen.

Lusekofta

Lusekofta, är en stickad ylletröja med speciellt mönster, som har sitt ursprung i den manliga folkdräkten i Valle. Knäpps med tennspännen i halsen.

Petter Northug

En av de bästa längdskidåkarna i historien tillika bad boy, känd för sin stöddighet. Har bland annat kraschat sin bil onykter och smitit från olycksplatsen.

Henrik Ibsen

Dramatikern och författaren Henrik Ibsen har kallats för det moderna dramats fader. "Ett dockhem" tillhör hans kändaste verk.

Fredrik Skavlan

Programledare för norsk-svenska talkshowen Skavlan, som premiärsändes 2009 och som gästats av en rad celebriteter från Sverige, Norge och övriga världen. Lever med den svenska skådespelerskan Maria Bonnevie, som tidigare hade ett långt förhållande Mikael Persbrandt – som för övrigt även varit gäst hos Skavlan...

Liv Ullmann

Skådespelerskan och regissören Liv Ullmann kom till Sverige för att spela i Bergmans "Persona", men blev också Bergmans partner.

Åsne Seierstad

Journalist och författare vars mest kända reportagebok "Bokhandlaren i Kabul" skildrar livet i en afghansk familj. Boken väckte stor uppmärksamhet och hyllades inledningsvis, men historien slutade i en rättsprocess sedan bokhandlarfamiljen hon bott hos och skrivit om stämt henne.

På Gotland bodde vid årsskiftet 146 norrmän, det gör dem till den näst största gruppen hitflyttade från grannländerna. Finländarna är flest, 454 personer, medan danskarna kommer trea med 87 personer. Islänningarna på Gotland är blotta 13.

I Sverige bor totalt närmare 42 000 norrmän, vilket gör dem till den 14:e största invandrargruppen.

De offentliga 17 maj-firandena på ön verkar lysa med sin frånvaro.

För de yngre Norgevännerna anordnar dock IOGT-NTO:s juniorförbund "Junis" disco med tema Norge. Platsen är Vita huset i Visby och discot är öppet för knattar från förskoleklass till årskurs fyra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!