Tv-kockens inspirerande julbord

På Fröjel resort serveras i år ett lite annorlunda julbord, signerat tv-kocken Markiz Tainton. Med nya smaker, bättre planering och sänkta krav, vill hon inspirera alla att fira en riktigt god jul tillsammans.

Apelsin sätter smak på julen.

Apelsin sätter smak på julen.

Foto: Henrik Radhe

Fröjel2018-12-09 11:00

Markiz Tainton kommer direkt från flyget till Fröjel resort, där förberedelserna inför julbordspremiären dagen därpå, pågår för fullt.

– Lite mer lime, lite syra och lite mer wasabi, men vi saltar först, säger Markiz Tainton efter att ha provsmakat kocken Daniel Lybergs version av hennes recept på ”Vår tids gubbröra” med ingredienser som koriander, lax, wasabi och lime.

Markiz Tainton, känd som tv-kock från Tv4:s "Sveriges mästerkock" och Nyhetsmorgon, fick i somras frågan om att göra ett julbord på Fröjel resort, som hennes svärmor Blossom Tainton driver sen en tid tillbaka.

– Det var egentligen väldigt fritt – gör ett julbord, säger Markiz Tainton.

För att komma i stämning i sommarhettan, blev julmusik räddningen.

– När jag ska laga marockansk mat brukar jag redan på dagen preppa med marockansk musik. När jag provlagade allt det här till julbordet i augusti undrade min man vad jag gjorde. ”Lyssnar på julmusik, jag måste komma i mood”, säger Markiz Tainton.

På en punkt var dock Blossom Tainton mycket bestämd: Ingen buffé.

– Det känns så mossigt när du vet att mer än hälften går rakt ner i soporna. Något mer omiljövänligt kan jag inte tänka mig, jag kände att jag vill inte vara med och ha ett sånt julbord, säger Blossom Tainton.

Julbordet på Fröjel resort består därför av tallriksserverade svenska julbordsklassiker med en twist.

– Jag vill att de ska känna att de har fått allt traditionellt, men också att de blivit inspirerade. I Nyhetsmorgon brukar jag prata om att förena Sverige genom mat, det finns så otroligt många olika smaker, säger Markiz Tainton och fortsätter:

– Man kan jobba mycket med smaksättningen. Vi äter ju samma sak på påsk och jul, våga förändra lite och samtidigt bevara traditionerna. Du behöver inte byta ut allt, men du kan ändra på smaksättningen och kryddorna.

På Fröjel resort görs köttbullarna med mandel och en av sillarna har fått smak av saffran och den nordafrikanska kryddblandningen chermoula.

– Jag skulle göra påskmat i Tv4 och tänkte att "jag kan inte göra senapssill igen". Så jag tänkte att om jag tar mina favoritgrejor och blandar i sillen, säger Markiz Tainton om sillrättens födelse.

Hennes egen familj kommer från Marocko, maken Kevin Taintons familj har rötterna i Sydafrika och på julbordet förenas smakerna från dessa länder.

– Och Gotland är ju Sveriges Afrika. Här har vi lamm och örter, jag ville plocka med det tillsammans med det nord- och sydafrikanska. Den här menyn speglar oss, Blossom har sitt hjärta på Gotland men också i Sydafrika, säger Markiz Tainton.

Julmaten är viktig för henne.

– Jag har ätit allt, men har inte vuxit upp med julskinka, så där har jag varit kreativ, säger Markiz och föreslår alternativ:

– Skinka smakar salt och senap, du kan griljera till exempel halloumi eller rotselleri.

Hennes eget favoritalternativ till julskinkan är kalkon, som blivit ett måste på julbordet för Markiz Tainton och som också Fröjel resorts gäster kommer att bjudas på. Liksom Blossom Taintons julfavorit – Janssons frestelse.

– Det är det bästa jag vet, min mans är den bästa ever. Och julmust, säger Blossom Tainton.

Tricket för att riktigt hinna njuta av julen och dess smaker, menar Markiz Tainton är att inte koncentrera hela julfirandet till en enda dag.

– Det gäller att bygga upp julkänslan. För mig är julen från första advent tills vi slänger ut julgranen. Första advent börjar julfirandet för mig. Jag bakar hela den helgen, sen fokuserar jag på maten resten av tiden.

Nya kryddningar är ett sätt att pigga upp julmaten, men det räcker inte för en god jul. Att sänka kraven och strunta i måsten, är minst lika viktigt menar Markiz Tainton, liksom att ta sig tid till såväl förberedelser som firande.

– Det är vår största högtid ändå, vi måste avsätta tid till den.

För att få tiden att räcka till är planering a och o.

– Att göra pö om pö och njuta av det när du gör det. Skinka och julköttbullar kan du göra långt i förväg, säger Markiz Tainton.

Ett sätt att underlätta är att låta alla bidra till julbordet.

– Att fira jul handlar ju om att umgås. Det betyder att ingen ska belastas med att behöva stå i köket och göra allt själv. Vi brukar lotta. Man måste våga dela upp det och inte lägga prestige i det. Jul handlar om att sitta runt bordet och vara lediga tillsammans, säger Markiz Tainton.

Ett dignande julbord kan vara svårt att rymma i magsäcken och även här har Markiz ett enkelt knep.

– Man måste inte äta allt samtidigt. Man kan äta det kalla till lunch och det varma till middag och ta ett break och fika däremellan.

Markiz Tainton 3xjulklassiker med twist

32 år

Tv-kock som regelbundet gästar Tv4:s Nyhetsmorgon.

Tävlade i Sveriges mästerkock 2014, där hon slutade trea.

Har även medverkat i "Fångarna på Fortet".

Gift med Kevin Tainton, son till Blossom Tainton.

Paret har tillsammans dottern Liora, 1 år och 3 månader och väntar sitt andra barn i vår.

Bloggar för Damernas Värld.

Har sju syskon, varav ett är artisten Loreen.

Har komponerat menyn "En Fröjelfull jul" till årets julbord på Fröjel resort.

Potatisnäste med vår tids gubbröra

4 portioner

2 bakpotatisar

300 g salmalax

4 hårdkokta ägg

1 rödlök

1 dl crème fraîche

1 tsk wasabi

1 tsk sesamolja

1/2 dl koriander

0,5 dl salladslök

Svartpeppar

Salt

Lime

Sesamfrön

Gör så här:

1. Skala och svarva potatisen. Låt ligga i saltvatten i några minuter så att stärkelsen dras ut. Lägg sedan potatisen på hushållspapper och torka till den är helt torr.

Forma den svarvade potatisen till fyra bollar och fritera i 120 grader tills den blir gyllenbrun. Lägg på papper för att torka. Salta efter smak.

2. Hacka laxen. Skala och hacka äggen och rödlöken.

3. Lägg alltsammans i en bunke och blanda ner övriga ingredienser.

Smaka av med peppar och eventuellt salt.

4. Lägg potatisnästet på en tallrik tillsammans med gubbröran. Toppa med sesamfrön och en limeskiva.

Chermulasill (saffranssill)

1 stor burk sill (550 gram)

2 vitlöksklyftor

1 gul lök

2 färska ingefära, normalstora "tummar"

2 inlagda citroner

1/2 färsk chili

1 knippe färsk koriander

1 knippe färsk dill

1 pkt saffran

2-3 tsk paprikapulver

2 tsk malen koriander

2-3 tsk malen spiskummin

1-2 tsk svartpeppar

2 lagerblad

1 dl olivolja

Salt

Gör så här:

1 Skala och hacka vitlök, lök och ingefära. Hacka citron, chili, färsk koriander och färsk persilja.

2. Lös upp saffran i lite varmt vatten.

3. Blanda i blanda i återstående ingredienser och kör allt i en mixer, eller mixa med stavmixer. Skölj sillfiléerna i kallt vatten och skär dem i lagom stora bitar. Vänd ihop detta med den skurna sillen och häll upp i en burk.

Julköttbullar med mandlar

40 st

100 g mandlar

500 g blandfärs/lammfärs

3/4 dl ströbröd

1 1/2 dl vispgrädde

1 riven gul lök

1 ägg

2 tsk kryddpeppar

1/2 tsk muskot

1/2 tsk kanel

Salt

Peppar

Gör så här:

1 Rosta mandlarna i lite olja i en stekpanna tills de fått färg. Låt svalna. Mixa sedan mandlarna.

2. Blanda ströbröd med grädde, låt svälla 5-10 minuter.

3. Blanda färsen med lök, mandlar, ägg, salt och kryddor. Tillsätt ströbrödsblandningen och rör tills färsen är smidig och väl blandad.

4. Fukta händerna med kallt vatten och forma till jämna köttbullar.

5. Stek några i taget i smör. Skaka pannan så att de bli jämnt brynta.

6. Sänk värm när köttbullarna börjat få färg och stek tills de är genomstekta, cirka 5-10 minuter.

Recept: Markiz Tainton

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!