Ny hemsida för nostalgiker

Landsarkivet i Visby blir först i landet med att lansera det digitala bildarkivet Topotek.

En av bilderna: gympa i Visby läroverks gymnastiksal 1910.

En av bilderna: gympa i Visby läroverks gymnastiksal 1910.

Foto: Fotoateljé Lagergren & Gardsten i förvaring på Riksarkivet-Landsarkivet Visby

Gamla bilder (GT)2017-12-01 19:30

Har du gamla Gotlandsbilder som ligger och samlar damm på vinden? Från och med nu kan du lägga upp dem på landsarkivets webbplats gotland.topotek.se.

Det hela har sin upprinnelse i det EU-finansierade projektet co:op, vars mål är att förbättra samarbetet mellan arkiven och allmänheten i ett tjugotal länder. Hemsidan får snart en motsvarighet i Blekinge och Jämtland, men först ut är alltså Gotland.

– Det här går ut på att skapa en bättre infrastruktur för hur vi ska ta emot bilder från privata samlingar – det kan vara från företag, föreningar, vem som helst egentligen, säger Maria Larsson Östergren, förstearkivare på landsarkivet.

Den som surfar in på sidan i dag möts av drygt 200 bilder, många av dem från 1900-talets början. De flesta av dem är dessutom inprickade på en digital karta över ön. Det går även att lägga upp video- och ljudfiler.

Vem som helst kan som sagt bidra med material, men än så länge – sidan sjösattes förra veckan – är det i princip bara arkivarien Madelene Nettermark som laddat in bilder.

Hur tänker du när du gör urvalet?

– Framför allt att det blir spridning över ön. Det här är ju tänkt att vara topografiskt, därför är det viktigt att bilderna är kopplade till en specifik plats, säger Madelene Nettermark.

Jaja.  Svartvita Gotlandskort på internet – finns det inte tillträckligt med sånt i Facebook-grupper som ”Wisbyminnen” och ”Minnen från Gotlands landsbygd”? undrar kanske somliga.

– Skillnaden är att det här är mer strukturerat och att allt material är sökbart. Sedan är det värt att trycka på att den som lägger upp något här själv får bestämma hur materialet kan användas. Den informationen följer alltid med, så man behöver aldrig fundera på om en bild får användas fritt eller inte, svarar Maria Larsson Östergren.

Att gotland.topotek är anmärkningsvärt strukturerad sida råder det ingen tvekan om. Bland funktionerna märks en tidsaxel och länkar mellan besläktade bilder.

Dessutom går det att märka ut på en karta exakt var fotografen står och åt vilket håll kameran är riktad – ett tacksamt redskap när miljön genomgått stora förändringar sedan fototilfället.

Gotland topotek drivs i projektform, och ett projekt har alltid ett slut.

Men enligt Maria Larsson Östergren och Madelene Nettermark är tjänsten här för att stanna.

– Det här är ett fantastiskt hjälpmedel för att lyfta det gotländska kulturarvet, säger Madelene Nettermark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!