Unik inspelning med Elfrida Andrées symfoni

Det har gått över 150 år sedan den skrevs, men nu finns Elfrida Andrées första symfoni i en unik inspelning med Göteborgs symfoniorkester.

Göteborgs symfoniorkester

Göteborgs symfoniorkester

Foto: Ola Kjelbye

Göteborg2021-06-25 14:00

Elfrida Andrée har två starka fästen, Visby och Göteborg. Visby är födelsestaden. Här föddes Elfrida Andrée i en musikalisk familj 1841. Pappa Andreas undervisade sina döttrar. Äldsta dottern blev en framstående operasångare under namnet Fredrika Stenhammar. Elfrida flyttade som 14-åring till Stockholm. Musikkonservatoriet hade börjat att ta emot kvinnliga studenter. Efter två års studier blev hon 1857 den första kvinnan i Sverige som tog organistexamen.

I Visby fanns åren 2000–2014 fanns en gymnasieskola uppkallad efter henne. I Elfrida Andréegymnasiet samlades de estetiska ämnena. Här kan även hennes musik ibland höras under Kammarmusikfestivalen.

Den starka kopplingen till Göteborg förklaras av att hon i mer än 50 år verkade som domkyrkoorganist där. Hon tillträdde tjänsten 1867 och blev kvar fram till sin död 1929. Elfrida Andrée var den första kvinnliga domkyrkoorganisten i hela Europa. I Sverige dröjde det 120 år innan hon fick en kvinnlig efterföljare. Utöver tjänsten i kyrkan komponerade Elfrida Andrée, och var även landets första kvinnliga orkesterledare.

Som 27-åring skrev hon sin första symfoni, ”Symfoni för orkester i C-dur”, med satserna ”Allegro”, ”Intermezzo”, ”Andante” och ”Final” som nu finns på skiva. Inspelningen gjordes i september förra året. Inte bara pandemin gav problem. Ombyggnad pågick av konserthusets stora sal, så inspelningen med symfoniorkester gjordes coronasäkert i största salen på Hotel Post.

– Det var något av det modigaste vi gjort: att spela in en skiva med musik vi inte säkert visste hur den lät, från noter som inte riktigt fanns, i en lokal som var oprövad som studio. Och så en pandemi på det, berättar skivans producent Magdalena Fronczak i ett pressmedelande.

Elfrida Andrées musik får på skivan sällskap av två kvinnliga tonsättares verk som inte heller spelats in tidigare. Det är finlandssvenska sångerskan Ida Mobergs orkestersvit ”Soluppgång”, samt pianisten Valborg Aulins ”Parisiska målningar”.

Elfrida Andrée har blivit alltmer uppmärksammad.På internationella kvinnodagen den 8 mars 2019 kunde man för första gången höra hennes och Selma Lagerlöfs opera ”Fritjofs saga” från 1894 i sin helhet i en konsertant version. Operan skrevs som ett tävlingsbidrag till Kungliga Operan i Stockholm, som aldrig fullföljde tävlingen och utsåg vinnare. Alla inlämnade bidrag föll i glömska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!