Egentligen blev det inte en bok utan sju. Man har valt att dela upp sockenboken i sju delar som sammanlagt fyller 1 450 A4-sidor och därmed gör Gothem till en av de mest och bäst dokumenterade socknarna. Imponerande!
De sju delarna har kommit ut med ett års mellanrum och nu är alltså den sjunde och sista delen fullbordad. Den handlar om socknens gårdar, boställen och boende, en synnerligen viktig del av en sockenbok även om den brukar vålla mycket arbete och möda.
Tyvärr dämpas glädjen över färdigställandet av att upphovsmannen Jan Carlson avled i början av året och därmed aldrig fick uppleva sitt verk i trycket. Jan Carlson forskade inte enbart om gårdarna utan var en flitig medarbetade också i de övriga delarna, och i minnesordet sägs att ”utan Jan hade det nog inte blivit någon sockenbok”.
Ett 30-tal gårdar presenteras plus övriga fastigheter, även en del fritidshus har tagits med. Uppläggningen är något annorlunda än vad vi är vana vid från andra sockenböcker. Här hittar man inte fastigheterna i bokstavsordning utan vi får följa dem längs socknens fyra huvudvägar som försetts med olika färger. Följer du till exempel blå väg hittar du fastigheterna från Kyrkebjärs och kyrkan ned mot Hangre.
En annorlunda modell som har både för- och nackdelar.
Gårdarnas historia får man följa ända ner till 1600-talet – ja, från den välkända domaregården Kyrkebinge hittar man ägare ända ner i 1400-tal. Allt är generöst illustrerat med båda nytagna och äldre bilder både av hus och människor.
Gårdarnas historia kompletteras av ägarelängder i tabellform som ger tydliga översikter. Bra!
Långt över hundra personer sägs ha medverkat i boken under åren men några av de ”sista entusiasterna” bör nämnas. Förutom Jan Carlson; är de Hans Arweson, Gunilla Carlsson, Lars-Ulle Gaddefors, Leo Lövdahl, Lilly Vävare och Lotta Landerhom.
Gothem är bara att gratulera till ytterligare en viktig del i sockenboken – och förstås till hela resultatet av ett idogt arbete sedan 10 år tillbaka. Ett lyckat resultat.
Gothem sockenförening bildades 2013 genom en sammanslagning av dåvarande hembygds-bygdegårds-och idrottsföreningar i Gothem. Föreningen arbetar för att kunskap och känsla för hembygden hålls vid liv. Att kultur och naturhistoriska minnen och miljöer görs tillgängliga för alla.