Art Week får japansk inspiration

I år firar Japan och Sverige 150 år av diplomatiska relationer. Det är något som kommer att märkas under sommarens Art Week, då ön får en japansk salong.

Uno von Corswant hoppas på en mer internationell prägel på årets kulturvecka.

Uno von Corswant hoppas på en mer internationell prägel på årets kulturvecka.

Foto: Edvin Högdal

Gotland Art Week (GT)2018-04-20 11:00

Ännu dröjer det ett bra tag innan det är tid för årets upplaga av kulturveckan, som lanserades under succéartade former 2015. Men redan nu ligger stora delar av programmet färdigt. I sedvanlig ordning bjuder veckan på konst-, musik- och litteraturevenemang över hela ön. Nyligen blev det alltså också klart Art Week får det svensk-japanska jubileumsårets officiella stämpel.

Detta på basis av den programpunkt som kommer att äga rum i det gamla stationshuset i Visby under veckan. Där får besökarna chansen att prova på det japanska sällskapsspelet Ogoola Karuta.

Stopp och belägg – räknas sällskapsspel numera som kultur? tänker kanske somliga. Jo, den här gången i alla fall, för Ogoola Karuta går ut på att de tävlande ska matcha olika diktcitat.

Konceptet har funnits i flera hundra år i Japan och nu har gotlänningen Aya Hasegawa Feurst tagit fram en version för den svenska marknaden.

– Det här är ett väldigt kul inslag i programmet, som därmed får en mer internationell prägel. Det är ju något vi eftersträvat sedan starten, säger Uno von Corswant, som sitter i konstveckans styrelse.

Än så länge är Ogoola Karuta den enda spikade punkten i det som man valt att kalla Gotland Art Week Goes Japanese.

Ambitionen är att inrätta en japansk salong i stationshuset.

– Det blir även japansk mat och musik där, men vi hoppas också att vi kan hitta fler kulturutövare som kan göra något på samma tema, inflikar Tobbe Stuhre, ny projektledare i Gotland Art Week sedan årsskiftet.

Det är många bollar i luften för tillfället , säger han. Programmet växer för varje dag, så bara en bråkdel av alla arrangemang får plats i den här artikeln.

Några av nyheterna i sommar är ståuppframföranden på Art Bar – samlingspunkten under veckan –, deckarfestivalen Gotland Art Crime, konst av högstadieelever i gallerian vid Östercentrum och konserter i Roma klosterruin.

Musik och spelningar är något som Tobbe Stuhre gärna vill se mer av under Gotland Art Week i framtiden.

– Problemet är finansieringen. Om vi ska boka in en artist måste vi vara helt säkra på att vi får igen pengarna. Vi tål inga smällar helt enkelt. Drömmen är att få hit Ola Magnell, säger han.

Art Week arrangerar bara ett fåtal av evenemangen själva. Liksom tidigare är basen alla de programpunkter som föreningens medlemmar anmäler till kulturveckan.

Och så kommer det att fortsätta, säger Tobbe Stuhre.

Fakta

Gotland Art Week är en konst- och kulturvecka som arrangeras under vecka 34. Veckan består huvudsakligen av externa evenemang som Art Week paketerar och marknadsför, men även ett fåtal egna evenemang.

Den största skillnaden jämfört med tidigare år är satsningen Gotland Art Crime, deckarfestivalen som ersätter Crimetime. I dagsläget är ett tiotal författare klara, däribland Johanna Svanborg, Håkan Nesser, Ninni Schulman, Per Schlingman, Joakim Zander och Marianne Cedervall.

150-årsjubileet av den diplomatiska relationen mellan Japan och Sverige firas med en rad aktiviteter i båda länderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!