Covid i huset och tack gode gud för vaccin

Corona är ett lotteri, och långt ifrån över. Medan alla andra i hemmet var sjuka klarade sig Henrik Radhe mirakulöst nog utan att bli smittad.

Foto: Malin Stenström

Gotland2022-02-19 11:05
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klockan 05.00 den 3 september 1967, året då jag föddes, körde alla bussar, bilar och cyklar över från vänster till höger sida på gatorna i Stockholm. Den 3 september -67, liksom 11 september, och nu slopade restriktioner den 9 februari – dagar jag tror att människor i alla tider kommer att bära med sig. 

Efter förra veckans lättnader känns det lite ovant att plötsligt ha folk fysiskt inpå sig igen. Familjen hemma föll på målsnöret. Jag var drabbad av farsoten för knappt ett år sedan och tvenne pilar vaccin i överarmen gjorde att jag slapp bli sjuk den här gången. Visst är det märkligt, Covid in da house och luften mättad med uthostade omikronvarianter krypande på tapeterna, men ändå lyckades de inte ta mig.

Världen håller just nu andan och följer vad som händer i Ukraina. Jag tror att vi alla efter pandemin måste vänja oss långsamt vid varandra igen, det tycks särskilt gälla vid gränsen till Ukraina. Här hemma har de mer introverta tyckt att det har varit ganska skönt att slippa folk, medan de extroverta skakat galler i hemmaisoleringens apburar. Jag hör till den senare kategorin och jublar inombords över att ha andra människor omkring mig igen. Dessutom ska det bli jäkligt skönt att slippa köra upp bomullspinnar i näsan titt som tätt. Dock funderar jag på att bunkra ett par självtest och spara. Jag tror att de kan bli dyrgripar som i framtiden går att sälja dyrt till samlare av utrotningshotade prylar. Oöppnade covidtest tror jag kan bli lika eftertraktade som 3D-glasögon, gula rockmärken med "Atomkraft nej tack" och kulspetspennor med både rött och blått bläck. 

När restriktionerna hävts har vi så mycket fint att ta igen – alla bröllop till exempel. Jag känner flera som planerar för att säga ja. Sommaren kommer innebära mer folk än någonsin på Gotland fyllda utav kärlek. Först kom I love Visby-skylten, för en vecka sedan också Region Gotlands kärleksbombning med hjärtan fyllda av blommor för selfies. Det är hög tid gå hela vägen och lansera Love Island på riktigt. Andra länder har redan gjort det – varje vinter gifter sig 10 miljoner par i Indien och New Delhi kan ha 20 000 bröllop på en och samma dag. USA omsatte 70 miljarder dollar om året på bröllopsindustrin innan pandemin. 2022 väntas bli ett rekordår, att sätta någon på att ta fram bröllopspaket och paketera kärlek både till och på Gotland vore nog en god idé.