Tv-programmet "Allt för Sverige", där amerikaner söker sina svenska rötter, kan komma till Gotland för inspelning av ett program. Nyligen gick produktionsbolaget som gör programmet åt SVT ut och efterlyste familjer på ön som kan tänka sig att vara med. Tanken är att amerikanerna ska få vara med på en svensk skolstart.
– Vi har fått in jättehärliga människor med barn i spridda åldersgrupper. Det blir en bra dynamik om man har en ung familj där hela familjen är pirrig inför skolstarten och så en med äldre barn, säger Christer Åkerlund, producent på Meter tv. Han fortsätter:
– De förväntas inte göra något mer än att låta amerikanerna hänga med i deras liv. Amerikanerna vill gärna se hur en svensk familj lever och hur de bor så de kan jämföra med sina egna liv.
Att programmet eventuellt spelas in på ön beror på att en av deltagarna har en del av sina rötter på Gotland. Mer än så, och knappt det, får Christer Åkerlund inte avslöja om amerikanerna i årets säsong. I vanliga fall spelas programmet in på försommaren men coronapandemin har skjutit fram inspelningarna till augusti, vilket ger möjlighet att spegla andra delar av svenskarnas liv, till exempel kräftskivor, jakt, att plocka bär. Och en skolstart.
– Sedan kommer vi också att filma alla vackra vyer. Men det blir inte bara det typiska man gör på Gotland, vi vill visa ett vardagsliv, säger Christer Åkerlund.
– Det är när de möter Sverige genom svenskarna som det blir som bäst.
Deltagare till programmet sållas fram med hjälp av en castingredaktion. De börjar leta redan innan den senaste programserien är klar, till exempel genom att mejla till svensk-amerikanska föreningar. Av kanske 1 000 ansökningar intervjuar de ett par hundra, som sedan blir runt 40. De intervjuas på plats i USA av bland andra programledaren Anders Lundin och Christer Åkerlund och till sist blir det tio kvar. Arbetet med att söka reda på deltagarnas bakgrund leds av en släktforskare som också får en del hjälp av programmets redaktion.
– Jag fattar fortfarande inte hur han får fram allt han får fram, säger Christer Åkerlund som i år gör programmet för tionde året.
Och får han bestämma så gör han det fram till pensionen som ligger ett antal år bort.
– Jag vill inte sluta. Det är enormt givande. Det känns som att man gör något som är mycket större än bara ett tv-program. Framförallt för amerikanerna, många av dem får ju förändrade liv.