"Allt som han gjorde var kvalitet"

Den folkkäre profilen Allan Nilsson har gått ur tiden. ”Utan vidare påstår jag att han är den största någonsin inom kulturen på Gotland” säger vännen Tommy Wahlgren.

Allan Nilsson var fylld av ord och kunde ta ner de stora sammanhangen till det lilla livet.

Allan Nilsson var fylld av ord och kunde ta ner de stora sammanhangen till det lilla livet.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2021-01-13 20:45

Allan Nilsson, född i När 1933, kom genom sin bredd att älskas av hela Gotlands befolkning. Det är just den oerhörda bredden i hans livsverk som Tommy Wahlgren tycker är mest enastående:

– Hans författarskap, hans poesi, revyproduktion och dessutom var han duktig musiker. Allan skapade ju många av de vardagsuttryck vi gotlänningar använder än i dag.

”Summarn kummar”, till exempel, och ”man får spark si själv i rövi och upp och ränn igen”.

Allan Nilsson var en av förgrundsfigurerna i Närrevyn, den lokalrevy som i tidigt 70-tal blev känd över hela landet genom att bland annat sändas i tv.

Han kom ofta på sina klurigheter hemma på Alvare gård i När. Han och sonen Janne jobbade där tillsammans, Janne minns hur pappan gick och smålog emellanåt.

– Han sade inte så mycket, han gick där och funderade och så plötsligt skrattade han till. Där kom du allt på något, sade jag, jo, jo sade han.

Janne Nilsson och hans syskon har i hela sina liv fått förhålla sig till sin far, det var inte enkelt att överglänsa honom.

Som på pärkplanen, Allan hade varit där också:

– Om jag vunnit något och var glad för det fick man alltid höra att ”det var väl bra, men det var inte som på Allans tid”, minns Janne med ett skratt.

Systern Marie Nilsson Lind har jämfört sig med sin far hela livet, beundrat honom och gjort så ända till slutet, den tidiga drömmen var att stå på scen precis som han.

Det kom hon också att göra, tillsammans med de andra tjejerna i Ainbusk Singers. Och genom att Allan kände Benny Andersson var det hos Allan det ringde när Benny ville göra popstjärna av Josefin Nilsson.

Även dottern Hanna har verkat i Allans anda, bland annat har hon haft en mindre roll i hans ”Ormkvinnans barn” på Närsakar.

Men det var främst för sina klurigheter Allan Nilsson kom att älskas, bland annat fick han Gotlands kommuns kulturpris 1976.

– Det är rakt igenom kvalitet i det han gjorde, han tog ner det stora till det lilla och det blev aldrig banalt, säger Tommy Wahlgren som samarbetade med Allan Nilsson i såväl radio som tv ända sedan 60-talet.

Allan Nilsson gjorde sitt sista mer offentliga framträdande på Wisby Strand i mars 2020, då var han på plats vid hyllningskonserten för sin bortgångna dotter Josefin Nilsson, ”En kväll för Josefin”.

Marie Nilsson Lind presenterade honom då för publiken som gav honom en varm och innerlig applåd.

Han skrev också "Ändlaus väiså", så vi slutar väl med några strofer från den: ” Föides u blomme u vissne u dåi, multne ti jård u gi näring ti fråi. Spirar ör jårdi en dag i april en dail fallar fran u en dail kummar till.”

Allan Nilsson sörjes närmast av barnen Marie, Janne och Hanna med familjer. Allan Nilsson blev 87 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!