Annica Doms 35, år, sitter på sitt nya kontor omgiven av höga staplar med flyttkartonger. Hon jobbar sin andra vecka som slöjd- och formutvecklare på Gotlands Museum.
– Jag är ny sedan förra måndagen, berättar hon.
Hon delar kontor med Anso Norling som nyligen fått samma titel; tidigare hette det att hon var slöjd- och formkonsulent. Förutom att arbetstiden kortats ner från 1,75 tjänster till totalt en heltidstjänst som Annica Doms och Anso Norling delar på, kommer de även att arbeta lite annorlunda än vad konsulenterna gjort tidigare.
– Vi ska jobba mer strategiskt och mer likartat när det gäller att analysera behoven, och vi kommer att göra uppföljningar på ett annat sätt, säger Anso Norling.
Annica Doms brinner för lokala utvecklingsfrågor och design som samhällsutveckling.
– Jag kommer att driva den typen av projekt, säger hon.
I dagarna sjösätts projektet SPOK (Samtida produktion och konsumtion) på Gotland. Det blir ett av hennes första uppdrag att arbeta med som slöjd- och formutvecklare.
SPOK är en digital plattform för produktion som syftar till att samla och sprida kunskap om lokala tillverkningsmöjligheter från slöjd till industri. SPOK vill verka för en utveckling av lokal produktion i hela Sverige och i förlängningen en mer lokal konsumtion.
– Det är ett efterfrågat projekt som flera ser vinningen av, till exempel har Svensk form Gotland varit drivande för att få SPOK till ön, säger hon.
Annica Doms har utbildat sig i Luleå till industridesigner och driver den egna industridesignbyrån Studio Doms tillsammans med sin man David Doms.
Genom Studio Doms driver de även projektet och varumärket Manti Manti där återvunna material får nytt liv och blir till designföremål i samarbete med gotländska konstnärer och hantverkare. Manti Manti har även ett eget showroom på S:t Hansgatan i Visby.
– Jag själv tycker att det är en fantastisk förmån att få jobba med produktion på Gotland, säger Annica Doms.
För tre år sedan flyttade hon med sin man och två döttrar till Visby från Stockholm.
– Luleå är ganska likt Gotland. Allt är närmare, man har mer samverkan och folk är mer "bjussiga" med sina kontakter här än i en större stad.
Nu bor familjen i Visby och tar varje chans de får att utforska Gotlands natur.
– Vi upptäcker nya platser hela tiden och vi har bland annat fått uppleva hur fantastiskt det kan vara att vabba i ett änge.