Unga lyfts fram i det gotländska kulturlivet

Flera unga kulturutövare har valts ut för att genomföra regionens särskilda uppdrag. Samtidigt söker de gotlänningar som vill genomföra ett nyskapande kulturprojekt på ön eller få skaparutrymme i Frankrike och Tyskland.

Desideria Thur valdes ut som en av två stipendiater 2020 och nu har hon även fått ett av de särskilda uppdragen som riktar sig till unga. "Så klart betyder det väldigt mycket att jag har fått den här stöttningen av regionen", säger hon.

Desideria Thur valdes ut som en av två stipendiater 2020 och nu har hon även fått ett av de särskilda uppdragen som riktar sig till unga. "Så klart betyder det väldigt mycket att jag har fått den här stöttningen av regionen", säger hon.

Foto: Per Leino

Gotland2022-01-27 11:45

I 30 år har Region Gotlands kultur- och fritidsavdelningen delat ut kulturarbetsstipendium och nu är ansökan återigen öppen.

– Det är så roligt med de som är young and coming. Det är många av dem som har blivit lite mer etablerade konstnärer, kulturarbetare och kollegor under de här åren, säger Madeleine Nilsson, som är kulturutvecklare på regionen.

Arbetsstipendiet ska vara ett ekonomiskt stöd för de som är i början av sin konstnärliga karriär.

– Att stötta en person som antingen är på väg in i ett konstnärligt utbildningssystem av något slag eller som kanske har avslutat en utbildning och vill göra något på Gotland, förklarar Madeleine Nilsson.

undefined
Madeleine Nilsson är kulturutvecklare på regionen.

Förutom att bekosta arbetstid kan pengarna användas för att exempelvis hyra in sig någonstans, för att bekosta material eller finansiera ett musikinstrument, verktyg för formdesign eller filmkamera. Det varierar beroende på konstarten och konstnärens behov.

– Det är många häftiga uttryck som kan bli möjliga, säger Madeleine Nilsson.

Förra året valdes två unga konstnärer ut. Regissören och scenkonstarbetaren Theodor Ryan och keramikern Amalie Bjerno. 

– Hon hade sökt för att kunna jobba med en speciell brännteknik, där hon har använt aska från de nerbrända almarna. Vilket hon har kunnat utforska med hjälp av det här stipendiet, berättar Madeleine Nilsson.

undefined
Musikern Annika Hansson Gardelius var också en av kulturarbetarstipendiaterna 2020.

Året innan var det musikern Annika Hansson Gardelius som ansökte om att genomföra en blockflöjtskonsert. Hon delade stipendiesumman med ljudkonstnären Desideria Thur, som nu också har fått ett av regionens särskilda uppdrag. Det som är speciellt riktade till unga kulturutövare. 

– Det har varit helt avgörande för att jag ska ha möjlighet att göra det här, speciellt när jag jobbar mycket med gutamål i mitt konstnärskap, säger Desideria Thur som studerar dans i Visby.

Genom stipendiet kunde hon tidigare skapa experimentell musik, vilket hon tar vidare med sitt nya uppdrag där dansen ska läggas till för att skapa ett performanceverk. 

undefined
Desideria Thur ska sammanföra sin musik på gutamål med ett performanceverk som hon spelar in på ön i egen regi.

– Så klart har det ekonomiska varit viktigt, men det även stöttningen i sig, tillägger Desideria Thur och Madeleine Nilsson instämmer.

–Det tror jag nästan att alla stipendiater skulle kunna skriva under på, att det är ett erkännande och att man blir synliggjord, att det är någon som tror på dem, säger hon.

Till skillnad från andra typer av kulturstöd, så kan arbetsstipendiet sökas av de som inte redan arbetar i kultursektorn. Några av de som har ansökt tidigare, men inte fått stipendiet, har nu blivit uttagna för de särskilda uppdragen för unga. Som konststudenten Ella Friis Hansen och jazzsångerskan Vendela Blomgren. Ett annat exempel är Knut Stahle, som fick stipendium 2019, och som nu för andra gången har fått det särskilda uppdraget som etablerad formgivare.

undefined
Den grafiska formgivaren Knut Stahle fick arbetsstipendium 2019 tillsammans med Evelina Lavergren. Han är även med på listan över de med särskilda uppdrag för andra gången.

Förutom kulturarbetsstipendierna är ansökan även öppen för resestipendier, vilket riktar sig till såväl unga som äldre.

– Vi har två resestipendier, ett till Tyskland och ett till Frankrike, säger Madeleine Nilsson.

Den ena är ett utbyte i det tyska området Westfalen för redan yrkesverksamma konstnärer. Det andra är ett vistelsestipendiet på ett hotell i en fransk by och som även kan sökas av högskolestuderande inom konst och kultur. Bägge gäller under september månad och för såväl stipendier som särskilda uppdrag ska de sökande vara skrivna på Gotland.

Stipendier som kan sökas

Kulturarbetarstipendium kan sökas av den som är mellan 18 och 30 år. I potten finns 40 000 kronor. 

En yrkesverksam konstnär kan söka ett resestipendium till Tyskland på 9 000 kronor för en månads vistelse och ett stipendiebelopp på cirka 10 000 kronor för uppehälle, samt boende och tillgång till ateljé. 

Vistelsestipendie till Frankrike kan sökas av högskolestuderande eller yrkesverksamma. Stipendiet innebär fri vistelse i hotellägenhet.

Ansökan är öppen till 7 mars och sker via regionens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!