Året då Gotlandsmusiken slog en digital kullerbytta

Det gångna året har varit en utmaning för öns professionella musiker. En tidig digital omställning har fått Gotlandsmusiken att hålla liv i såväl verksamhet som konstnärligt driv.

Bengan Janson och Kristian Tallroth var två av artisterna som spelade med Gotlandsmusiken under 2020, På stora bilden syns Erik Skagerfält från Gotlandsmusikens blåsorkester.

Bengan Janson och Kristian Tallroth var två av artisterna som spelade med Gotlandsmusiken under 2020, På stora bilden syns Erik Skagerfält från Gotlandsmusikens blåsorkester.

Foto: Montage: Emrik Jansson/Edvin Högdal/Henrik Radhe

Gotland2021-01-04 10:00

För Gotlandsmusiken, som får både statligt och regionalt stöd, är det inte ekonomin som i första hand blir lidande av de inställda konserterna och andra begränsningar som präglat 2020.

– De som har det allra svårast i branschen är frilansarna. För egen del har det viktigaste varit att vi hållit oss friska och inte bidragit till smittspridningen, säger Dag Franzén, direktör för Gotlandsmusiken.

Enligt honom har man hittills klarat sig från utbrott inom verksamheten, som består av 14 fast anställda musiker i tre olika ensembler. Gotlandsmusikens uppdrag har många ben, bland annat konsertverksamhet i skolor och i vården, biblioteksspelningar och konsertserier. 

När allting ställdes in under pandemins första skälvande veckor, var ovissheten påtaglig. Men det gällde att snabbt komma på fötter, ställa om och fortsätta med det som gick, berättar Dag Franzén. 

– Det har varit viktigt att hålla liv i det konstnärliga och upprätthålla en bra arbetsmoral. Om man sitter och övar på jobbet dag in och dag ut men aldrig får spela för folk, det blir ju inte bra. Det är lätt att det infinner sig en känsla av meningslöshet.

Gotlandsmusiken gjorde tidigt en digital skarpsväng, vilket blev en relativt stor omställning för de anställda. 

– Vi började ju med Vibble Sessions direkt. Det skulle sändas live men på grund av vår sega uppkoppling därute så tvingades vi spela in först och sända en timme senare.

Repetitioner har enbart skett i den stora salen i Vibble och musikerna har hållit på avstånden till varandra. För vissa blåsinstrument är rekommendationen två meter – och för tvärflöjten är den ytterligare en halvmeter.

En positiv följdeffekt av att Gotlandsmusiken fått pausa vissa saker är att det funnits mer tid till annat, när konserter ställts in. Ett exempel är att jazzgruppen valt att spela på öns förskolor efter sommaren. 

– Det har varit uppskattat och något som kan fortsätta längre fram i vår, när det blivit lite varmare ute, säger Dag Franzén.

Han kan se fördelarna med den nödvändiga omställningen, även om de är få. 

– Förutom att folk nu kan följa oss hemifrån när vi blivit digitala, har vi tvingats vara mer flexibla. Alla på jobbet har verkligen medverkat till att komma på olika lösningar under den här tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!