Inbjudan har gått ut till ett hundratal kulturutövare. Vill du eller din grupp ha mer jobb på ön? Har ni något som passar i bygdegårdarna?
Många har redan svarat ja på de frågorna.
– Responsen har varit jättebra. Många tycker att det är en jättebra idé. Tidigare har de själva fått ringa runt till bygdegårdarna för att boka jobb, säger Björn Ahlsén som projektleder mötet mellan kulturutövare och bygdegårdar.
Fram till den 31 maj kan alla intresserade anmäla intresse för att delta i den utbudsdag som arrangeras i Hemsegården den 8 oktober. Då får varje aktör en kvart på sig att visa upp vad man har att erbjuda. I salongen sitter representanter för bygdegårdarna och tittar.
– Det är en jättebra idé. Björn har en jättelång lista med kulturutövare som han har skickat ut inbjudan till. Vi har inte så bra kännedom om vilka som vill uppträda i bygdegårdarna. Nu får vi en chans att se om det passar oss, se vilket scenutrymme som krävs och hur mycket betalt de ska ha, säger Kristina Björkander som är kulturansvarig i Gotlands bygdegårdsdistrikt.
Björn Ahlsén tror att det kan bli flera olika genrer att ta del av ute i socknarna i höst och under 2023.
– Det blir en hel del pop, rock och visa. Dansband också, och jag vet att även att en akt med folkmusik är på väg att anmäla sig. Några teatergrupper är aktuella, och jag hoppas även på lite nycirkus, säger Björn Ahlsén och berättar att avsikten med matchningen är att öka kulturutbudet på landsbygden och samtidigt skapa jobb åt scenkonstnärer.
Kristina Björkander är aktiv i Vall hembygdsgård.
– Vi försöker ha kulturarrangemang lite då och då. Det kommer en trubadur i sommar, och så har vi kafé på nationaldagen. Hembygdsgården har ingen scen. Det blir intressant att se om det finns trubadurer, föreläsare eller andra som kan uppträda utan att ha en scen att stå på.
Björn Ahlsén är med och arrangerar evenemang i Dalhems bygdegårdsförening.
– Vi har kört med konserter en gång i månaden senaste tiden. Det har varit lyckat.
Att matcha arrangörer med kulturutövare är vanligt på fastlandet. Nu görs det för första gången på Gotland. Utbudsdagen arrangeras av Gotlands bygdegårdsdistrikt i samarbete med Region Gotlands kulturförvaltning och Vuxenskolan.
– Jag arbetar ideellt. Budget är på 60 000 kronor. Vi kommer att ha tre scener i Hemsegården, så det mesta går åt till tekniken som krävs under utbudsdagen.