Babben om skivkontrakt och julfirande

I jul hade Babben Larson och hennes särbo planerat en resa till Teneriffa. Nu blir det i stället en jul på hemmaplan och övningar i att ta det lugnt.

Det får inte bli för mycket måsten med julen. En perfekt jul gör alla vad de känner för. Det kan bli pussel, träning, Kalle Anka, läsa och ta det lugnt.

Det får inte bli för mycket måsten med julen. En perfekt jul gör alla vad de känner för. Det kan bli pussel, träning, Kalle Anka, läsa och ta det lugnt.

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Gotland2020-12-24 11:00

Liksom för många andra inom nöjesbranschen fick Babben Larsson uppleva en tvärnit när pandemin bröt ut och i stort sett alla live-gig försvann. Men om man läser på hennes hemsida upptäcker man att hon ändå har hon lyckats hålla sig ganska sysselsatt under året. Det har varit inspelning av årets julkalender, hon har gjort lite radio och tv, hunnit med trädgården, fått ett skivkontrakt och nu i december spelat in 11 nya avsnitt av tvsuccén "Bäst i test", för att bara nämna några saker...

– Jag har kunnat ägna mig åt fler långtidsprojekt, sådant som annars är lätt att skjuta upp, säger Babben

På din hemsida berättar du bland annat om ett arkiv som håller på med.

– Precis. Jag har skrivit så mycket, både till mig själv och andra. Det kan vara svårt för min dotter att veta vad allt är för något, så jag reder ut det nu. Jag tog kontakt med Kungliga biblioteket för att höra om de var intresserade av att ta emot allt material och det ville de gärna. Så om någon i framtiden vill forska på en kvinnlig gotländsk komiker så kommer det finnas ett tillgängligt arkiv på KB.

Sen har du och ditt band Second edition fått skivkontrakt.

– Ja, det är jag verkligen glad för. Vi har spelat ihop i säkert 15 år och nu blir det här bandet som består av top notch-musiker dokumenterat.

Jag intervjuade dig för några år sedan. Då sa du att du skulle ta det lite lugnare. Låter inte precis som du lyckats med det.

– Ha ha! Jag har ett problem med att tacka nej till saker och jag får ju så roliga förslag. Men jag måste besinna mig och nu under pandemin så har jag faktiskt haft mer ledigt och det har inte varit så dumt. Jag övar mig på att vara ledig och det man övar på, blir man bättre på.

I december har Babben medverkat i julkalendern. Något som stått på önskelistan länge, men som hon aldrig kunnat tacka ja till tidigare eftersom hon haft för mycket på schemat. 

– Det är roligt att den har blivit så uppskattad, det är faktiskt så man kan pusta ut lite. Jag hade inte tänkt på hur många som engagerar sig i julkalendern innan pressträffen. Då förstod jag och blev jag nervös.

Kalendern handlar i år om en tidsresa. Om du fick resa i tiden – vart skulle du bege dig?

– Till 20- eller 30-talet. Det är musiken som skulle locka mig – storbandsjazzen och swingen. Så många duktiga musiker. Kanske jag skulle få sjunga med dem.

Din egen jul då, hur blir den?

– Min särbo och jag har bestämt att det blir Hemeriffa i år. 

Hem... vadå?

– Ha ha. Vi var på Teneriffa förra julen. I år stannar vi hemma och gör samma saker som vi skulle ha gjort där. Lagar mat, tränar och kollar på film. Sola kan vi ju inte göra, men det blir bra ändå. Det ska inte vara några större krav. Då blir det som upplagt för besvikelser. 

Du tvingades skjuta fram premiären på din stora show i höst. Blir den av nästa år som planerat?

– Det är svårt att säga. Vi är ju helt i händerna på pandemin. Viktigast är att folk inte blir sjuka, men vi ska fatta ett beslut i början av året. 

Många av dina kollegor har det tufft. Hur går det för dig?

– Jo, det är väldigt tufft för många. Jag har ju en lång karriär och har hunnit samla på mig en liten krigskassa, men de som inte har det... Det är oerhört sorgligt.

Längtar du efter publiken?

– Jag det gör jag. Jag tror alla längtar efter varandra. Att få skratta och ibland gråta tillsammans och ta del av den levande energin som det blir när vi ses. 

På Babbens julbord

Det finns inga måsten med Babbens julmat. Men gärna en skinka på julbordet och en varm sallad. Här är hennes recept på salladen: Strimla ett rödkålshuvud och tre charlottenlökar. Fräs i rapsolja. Tillsätt apelsinzest och pressad juice från en apelsin. Tillsätt önskad mängd tranbär. Koka upp 2 dl vatten och slå över salladen. Låt svalna i lagen. Slå av lag och tillsätt 2 msk rödvinsvinäger och klyfta två kokta rödbetor. Vänd ner. Strössla persilja och hasselnötter över. Klart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om