Bara var femte gotlänning använder biblioteken

Andelen gotlänningar som använder biblioteket minskar, men de som besöker dem är desto aktivare.

Biblioteksstatistik.

Biblioteksstatistik.

Foto: Per Leino

Gotland2021-10-07 20:02

Region Gotland har för första gången gjort en grundlig kartläggning av hur öns bibliotek används. Statistik över utlåning har matchats mot låntagarnas bakgrund som ålder, kön, utbildning och var man bor. Minst lika intressant har varit att få en bild av icke-användarna.

– Hittills är det bara Huddinge kommun som gjort en likadan undersökning. Den har blivit mycket uppmärksammad, säger bibliotekarien Cecilia Herdenstam.

Antalet aktiviteter/lån 2019 var 193.136, en ökning med 35 procent sedan 2013. Alla bibliotek, utom Fårösund och bokbussen, har ökat.

Samtidigt som antalet aktiviteter har ökat så minskar andelen gotlänningar som besöker biblioteken. Fyra av fem använde inte biblioteken alls under 2019.

– Det som överraskar är att så få pensionärer är aktiva, säger Cecilia Herdenstam.

– Men de äldre som besöker biblioteken är desto aktivare, påpekar Elsa Langland som tillsammans med Eva Nahlin leder projektet Stärkta bibliotek.

undefined
Bibliotek vuxna.

Statistiken visar att besöken på biblioteken blir allt färre i takt med stigande ålder. De allra flesta får sitt första lånekort i sexårsåldern, och fram till cirka 13 års ålder är det fler som är aktiva på biblioteken än de som inte använder dem.

– Fast vi ser att redan i de yngsta åldrarna är det fler flickor än pojkar som får lånekort. Sedan minskar användandet snabbare bland pojkarna, och bland unga vuxna är det få män som lånar, säger Cecilia Herdenstam och tillägger:

– Vi har ändå gjort stora insatser, som Sorkprojektet, för att öka läsningen bland pojkar.

Skillnaden mellan kvinnor och män är påfallande. Mer än var fjärde kvinna använder biblioteken, medan bara drygt var tionde man gör det.

Inkomst och typ av bostad verkar inte ha någon betydelse. Däremot spelar utbildningen en roll. De grupper som använder biblioteket mest är studenter, personer med eftergymnasial utbildning, föräldralediga eller nyligen invandrade. 

– För de nyligen invandrade handlar det dock om något eller några få besök. De är inte på biblioteket särskilt ofta, säger Cecilia Herdenstam.

De minst aktiva finns i grupperna företagsledare och pensionärer, och bland yrkesgrupperna är militärer, jordbruksarbetare, hantverkare och byggare sällan på biblioteken.

undefined
Bibliotek barn

Almedalsbiblioteket är ett tungt nav i verksamheten. Två tredjedelar av alla registrerade aktiviteter görs där, och låntagarna finns över hela ön. Av de nära 12.000 personer som använde biblioteken 2019 var 8 600 aktiva vid Almedalsbiblioteket.

Almedalsbiblioteket ser även ut att stärka sin ställning. Bibliotekets andel av alla aktiviteter var 61,4 procent 2012-2019. Andelen steg till 68 procent 2019.

Avståndet till närmaste bibliotek har betydelse. De som besöker biblioteken har som regel närmare än icke-användarna.

Östergarn har öns minsta biblioteket. 2019 registrerades 130 användare. Grannsocknarna Kräklingbo, Gammelgarn och Ardre hör dock till de socknar med högst andel aktiva.

undefined
Elsa Langland och Eva Nahlin leder projektet Stärkta bibliotek, med målet att bredda antalet besökare och få nya grupper att upptäcka biblioteken.

Den omfattande kartläggningen ingår i projektet Stärkta bibliotek, som inleddes 2018 och som regeringen vill förlänga till att fortsätta 2022. Statistiken presenteras samtidigt som biblioteksplanen för 2022-2024 är ute på remiss. Målet är att bredda deltagandet och få fler att upptäcka biblioteken.

– Vi håller för närvarande på att upphandla två bokbilar. Undersökningen ger oss ett bra underlag för hur vi ska använda dem på bästa sätt, säger Cecilia Herdenstam och tillägger:

– Vi ska göra en översyn av allt, även öppettiderna.

Undersökningen

Undersökningen är gjord av Jupel Smartstat, med biblioteksstatistik från 2012-2019 som grund. Det har kombinerats med data om folkbokföring, demografi, utbildning och inkomst från SCB.

Undersökningen är gjord inom projektet Stärkta biblioteket. För 2018-2020 fick Region Gotland 3,2 miljoner kronor via Kulturrådet, och när det förlängdes fick regionen ytterligare 4,4 miljoner kronor. Regeringen har i höstens budgetproposition avsatt pengar för en fortsättning även nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!