Förra veckan kunde GA rapportera att flera små förskolor på den gotländska landsbygden kan vara på väg att läggas ned. Av besparings- och kvalitetsskäl vill utbildnings- och arbetslivsförvaltningen samla förskoleverksamheten till större enheter och bara behålla de förskolor som har minst tre avdelningar.
Förskolorna i Tingstäde, Garda, Gothem, Havdhem, Stånga och Tofta har bara en avdelning var. I Tingstäde finns det redan planer på att verksamheten ska slås samman med Stenkyrka till hösten.
Men förskolorna på landsbygden är inte dyrare än de större förskolorna i Visby. Det framgår av bokslutet för skolan och förskolan på Gotland. I förskoleområdet på Gråbo kostade en plats 112 000 kronor i fjol och på Tjelvar och Lyckåker kostade platserna 103 000 kronor. I skolområdena med mindre enheter var snittpriset per plats ungefär 10 000 kronor billigare: I Havdhem-Öja kostade förskolan 94 200 kronor per barn och Garda-Stånga kostade platsen i snitt 91 600 kronor.
Barn- och utbildningsnämnden klarade sin budget i fjol. 2015 slutade med ett överskott på 13,5 miljoner kronor. Men förskolan gick med nästan en miljon i förlust och förskolorna i Visby stod för en stor del av detta underskott. Förskoleområdet Tjelvar sprängde sin budget med ett underskott på 1,3 miljoner kronor, Lyckåker hade ett minus på 750 000 kronor och Humlegårdens förskoleområde hade ett underskott på 640 000 kronor.
Varför ska det sparas på de små förskolorna på landsbygden när det är förskolorna i Visby som har de stora underskotten?
– Att det blev underskott i Visby berodde på att många barn skulle ha plats efter förra årsskiftet och då öppnades flera nya avdelningar. Men när föräldrarna inte fick de förskolor som de önskade valde många att vänta. Då stod förskolorna där med lokaler och personal – men inga barn. Inte förrän framåt maj var platserna fyllda. Den formen av beredskap måste vi ha i Visby, medan antalet barn på landet är mer stabilt, förklarara Susan Meuller som är chef för förskolan i Region Gotland.
Susan Meuller betonar också att ambitionen att samla förskoleverksamheten till större enheter inte bara har ekonomiska orsaker.
– I första hand är det en kvalitetsfråga. På små förskolor blir man väldigt begränsad och har svårt att få tid till reflektion, planering och dokumentation.