Öar får ofta en air av att vara något exotiskt och annorlunda, en bild som Gotland slagit mynt av i marknadsföringen. "Gotland – en kort resa långt bort". Fantastisk medeltida historia, raukar, sagolik natur, soldränkta sandstränder.
Det finns behov av att nyansera bilden av Gotland. Och att det går att skildra ön på många olika sätt visar de sju konstnärer som deltar i utställningen "Gotland stories" som öppnar på Gotlands Museum på lördag.
– Vi vill vidga schablonbilden av Gotland som ett sommarparadis, och det är intressant att utställningen visas här och blir en kontrast till det andra som finns på museet, säger Angelica Blomhage som ställt samman utställningen.
Friheten i form av en obruten horisont får sin kontrast i Ina Porselius videoinstallation, där kustbilder visas ihop med Inas mammas vardag. Hon är med rullator och dropp fjättrad till sin lägenhet.
Att bilden av Gotland kan vara väl snäv och förstärks på olika sätt visar Knut Stahle i sin fiktiva turistbyrå "Turism på Gotland". Bilder visar hur typografin på gatuskyltarna och gatulampornas utformning snabbt byter skepnad när man kommer utanför ringmuren. Där är frakturstilarna borta och ljuset kommer från modernare stolpar.
Knut Stahle har fångat varumärket Gotlands kärnvärden "kreativitet, närhet, livskraft och magiskt" och klippt ihop collage med orden "magiskt" och "kreativt".
– Det går snabbare än man tror att få ihop dem, säger han.
Den fiktiva turistbyråns karta visar inte intressanta besöksmål, utan snittpriset på villor i olika områden på ön. Samt upplyser om att 40 procent av alla småhus på Gotland är fritidshus.
Jonna Hägg uppmärksammar den förödande torkan 2018. När hon kom hem till pappas skog i Ala var enbuskarna på ett fält döda.
– Ett helt fält med rödbruna enar. Det var vackert, men samtidigt obehagligt, säger hon.
Jonna Hägg plockade fyra säckar med röda barr, malde dem i en kaffekvarn och har strött ut pulvret i två av museets fönsternischer. Vacker, men lika skrämmande och en påminnelse hur känslig öns hällmarker är för torkan.
Jonna Hägg ska inom ramen för "Gotland stories" även ställa ut i Hemse.
Då och då ekar ett "NAJ HU" och en ramsa på gutamål över utställningen. Utropet kommer från en videoinstallation som Nicola Godman gjort. Vackra bilder som visar modernt designade hus och lammskinn.
– Den gotländska rösten blir en kontrast till det vackra bilderna. Tänk att så stora och påkostade hus står tomma den största delen av tiden, säger Nicola Godman.
Den kulturhistoriskt intresserade som besöker kyrkor kan se hur stenmästarna format vackra dopfuntar. I "Gotlands stories" kan man se dopfuntarna från kyrkorna i Lau, Othem och Etelhem på ett helt nytt sätt. Juri Markkula har 3D-scannat dopfuntarna och sedan skrivit ut dem med 3D-skrivare. Nu står de där, upphöjda på podium skimrar de i plast.
– Jag lyfter fram dopfuntarna som monument. Jag ser dem som konstverk, även originalen. Jag har scannat ett 20-tal och ska göra ännu fler, säger Juri Markkula och berättar att det tar 45 dygn för printern att skriva ut en dopfunt.
Ett Gotland i närbild får man i Kristina Franks bidrag, som dykt ner i växtlivet för att se vilka former som finns att hitta. I en video ser man skulpterade lavar i förstoring röra sig sakta, och framför en stor skulptur av en svärdkrissla och en cikoria som når ända upp till taket.
– Det är fascinerande med lavar och att skulptera dem. De är nästan som raukar, säger hon.
Torbjörn Limé skildrar gotländsk kalkbrytning med ett historiskt perspektiv.
– Det är inte lätt att hitta bilder på arbetare i kalkbrotten. De stod längst ner i hierarkin. Jag har letat både på industrimuseet i Slite och på landsarkivet, berättar Torbjörn Limé.
Samlingsutställningen på Fornsalen visas till och med den 6 november. "Gotland stories" kommer även att dyka upp på andra håll. Nicola Godman visar en platsspecifik video på regionens tv-skärmar på färjeterminalen och flygplatsen i Visby. Kristina Frank deltar under Almedalsveckan med performancen "Beredskapskaninen". Birthe Jørgensen visar "Besvärliga Mammor" på Enholmen med en ljudinstallation i samarbete med operasångaren Tilde Rödland och musikern Steve Chadwick. Fotografen Tommy Söderlund och etnologen Carina Johansson dyker upp på sex platser på ön för att visa "Fejs & Plejs" som tar upp bilden av gotlänningen.