Biograferna får stöd att överleva nästa teknikskifte

Biograferna på öns landsbygd överlevde covid-19. Nu får det hjälp att tackla nästa utmaning – den digitala tekniken.

Monalisa Sundbom, Film på Gotland, är mycket nöjd över de satsningar som görs för att ge öns biografer den digitala uppgradering som är nödvändig för att överleva.

Monalisa Sundbom, Film på Gotland, är mycket nöjd över de satsningar som görs för att ge öns biografer den digitala uppgradering som är nödvändig för att överleva.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-12-19 08:04

Många spådde landsbygdsbiografernas död när filmen skiftade teknik för drygt tio år sedan. Digital teknik ersatte de gamla filmrullarna.  ”Ridå ner för fem bygdebiografer” var rubriken i GA 2012. Digitala filmer har fördelar, men investeringen var dyr. Då beräknades en projektor kosta 600 000 kronor.

Svenska Filminstitutet gav stöd. 2012 gick den svenska biografmarknaden från en digitaliseringsgrad på 35 procent vid årets början till 80 procent vid årets slut. På Gotland bidrog Leader Gute. Fram till 2014 fick sju biografer stöd och sammanlagt satsades 3,4 miljoner kronor.

Samtliga biografer på öns landsbygd finns kvar, och har efter digitaliseringen även klarat den svåra tiden med pandemin. Nu väntar nästa utmaning. Efter tio år är de digitala projektererna gamla och behöver bytas ut. Det har bland annat Klinte bygdegårdsförening, som driver biografen på Rondo, märkt.

– Jag vet inte hur många gånger vi har lagat projektorn, och det finns ingen på Gotland som kan laga den. De som kommer hit säger att vi har den näst sämsta projektorn i hela landet. Bara den i Åsele är sämre. Någon gång har projektorn visat bilden i taket. En gång fick vi ställa i helt, säger bygdegårdsföreningens ordförande Marita Holmberg.

Läget blev så akut att föreningen inte kunde invänta ett eventuellt stöd. Byte av projektor var nödvändigt för att driva bion på Rondo vidare. Dels med det egna bioprogrammet, men även för att filmstudion och skolbion skulle kunna fortsätta. Ett sponsorbrev skickades ut till Klintehamns företag och föreningar.

– Vi räknade med att få in 20 000 kronor. Det gick över förväntan. Vi fick ihop 140 000. Vi är oerhört glada och tacksamma över alla bidrag, berättar Marita Holmberg.

Efter att föreningen fått stöd från Svenska Filminstitutet och Region Gotland har en ny projekter inhandlats.

– Den har kommit och vi installerar den nu i veckan, säger Marita Holmberg och berättar att den nya laserprojektorn kostat 626 000 kronor.

Klinte bygdegårdsförening är långtifrån ensam om att behöva förnya tekniken. Enligt Film på Gotland behöver nio biografer uppgradera tekniken. Förra veckan beslutade regionfullmäktige att anslå 1,8 miljoner kronor till biograferna. Det kan kompletteras med stöd från Svenska Filminstitutet.

– Förra gången gav Filminstitutet stöd med upp till halva investeringen. Den här gången kan de bidra med upp till 75 procent, säger Monalisa Sundbom vid Film på Gotland.

De biografer som är aktuella för stöd är Sudersand, utomhusbion Savannen, Bio Roy i Fårösund, Rondo, Slitebion, Kattviks bio, Folkbion i När och Folkbion i Garda, Hemsegården och Folkets bio i Visby.

– Biostaden Borgen och biografen i Burgsvik drivs av kedjor som söker stöd på egen hand. Även Bergmancenters biograf får söka stöd på andra vägar, säger Monalisa Sundbom.

Vid Film på Gotland är man mycket entusiastisk över stödet.

– Små biografer i hela landet drömmer om att få hjälp med att uppgradera tekniken. Det här är en fantastisk nyhet för filmen, säger Monalisa Sundbom. 

Förutom förbättrad kontrast och ljusfördelning har laserprojektorn även lägre driftkostnader. När installationen på Rondo är klar ska övriga biografentusiaster på ön bjudas in för att beskåda den nya tekniken. Då kan de även passa på att lyssna på ljudet.

– Vi installerade en ny anläggning 2017. Nu har vi det bästa ljudet på ön. Vi är stolta över att ha Gotlands landsbygds modernaste biosalong, säger Marita Holmberg och tillägger:

– Förutom att bjuda in övriga biografföreningar ska vi även ha något arrangemang för vår publik i början av nästa år.

Biografer på Gotland

Gotlands första biograf var Röda Kvarn i Visby som öppnade 1908. Föreningen Gotlands folkbiografer bildades 1947. Numera ingår endast biograferna i Garda och När i föreningen. Det finns dock flera andra landsortsbiografer på ön:

● Sudersandsbiografen, Fårö

● Roy, Fårösund

● Slite bio, Slite

● Folkbio i Katthammarsvik

● Rondo, Klintehamn

● Hemsegården, Hemse

● Burgsviks bio

● I Visby finns Biostaden Borgen och Folkets Bio.

● På Fårö finns Ingmar Bergmans egen biograf vid Dämba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!