Birthe Jørgensen fångar en tid då världen ställer om

Vi befinner oss i ett vakuum mellan gammalt och det nya – som vi inte riktigt vet hur det ska bli. Så är det även för Birthe Jørgensen.

Birthe Jørgensen har samarbetat med konstnärer i flera länder under många år. Nu samlas delar av det i "Interregnum" som visas på Gotlands Museum.

Birthe Jørgensen har samarbetat med konstnärer i flera länder under många år. Nu samlas delar av det i "Interregnum" som visas på Gotlands Museum.

Foto: Per Leino

Gotland2022-02-06 20:02

Hennes utställning på Gotlands Museum har lånat namn från det lite ovissa mellanrum som uppstår efter en kung eller regerings avgång, till dess en efterträdare väljs. Interregnum.

På många sätt är vi där. På grund av klimatpåverkan håller världen på att ställa om, men till vad? Konflikten om Ukraina kan ge oss en ny världsordning, men vem ska styra den? Pandemin har redan förändrat världen, på vilket sätt återstår att se.

Danskan Birthe Jørgensen är också i ett interregnum. Hon påbörjade sin konstnärsutbildning i Köpenhamn, flyttade 2000 till London och 2012 vidare till Glasgow där hon avlade en masterexamen i skulptur och där hon sedan undervisat vid Glasgow School of Art. 

Men efter nästan 20 år i Storbritannien bröt familjen upp 2019.

– Då kom Brexit. För oss som vill vara en del av Europa var det en fullständig katastrof, säger hon.

Med en sambo från Gotland gick flyttlasset till Slite, och en villa i skuggan av Cementa.

– Från en industrimiljö till en annan, kommenterar Birthe bytet av Glasgow mot Slite.

Här har Birthe Jøregensen fått pandemistöd av Region Gotland till två projekt. Det ena, "Going nowhere", var en hand skuren i alm som en kommentar till pandemin. Den placerades i S:t Görans ruin för att kopplas ihop med forntida farsoter. Verket köptes av Statens konstråd och ingår numera i dess covidsamling.

– Det är slående hur lika covid-19 och almsjukan är, säger hon och berättar hur hon med det sjuka träets årsringar och handens linjer förenat de båda farsoterna.

Som nybliven småbarnsförälder och gotlänning har Birthe Jørgensens liv och konstnärskap tagit nya vägar. I väntan på att ordna en egen ateljé och att arbetet med nya projekt ska komma igång på allvar har hon plockat ihop verk från tidigare utställningar till "Interregnum" på museet.

– Det var jättesvårt att skapa en utställning som håller ihop, konstaterar hon.

Men det finns en röd tråd. Det är en samling verk som på olika sätt kommenterar nutida händelser över hela världen. Med tanke på det säkerhetspolitiska läget behöver vi lära av historien, för att inte upprepa misstagen. Birthe Jørgensen påminner oss om det i "Grand mothers", porträtten av hennes farmor och mormor. Den ena levde som bondmora på en gård, den andra i Köpenhamn.

– De upplevde både första och andra världskriget hemma i Danmark. Jag valde kvinnorna, för det är alltid männen som får berätta historien.

"Interregnum" innehåller även verk med referenser till bland annat Argentina och Grekland. Över utställningen ligger ljudet från Aten. Där var Birthe Jørgensen 2015 och försedd med mikrofon spelade hon in ljuden från ett av det politiska partiet Syrizas torgmöten. Ett sorl av protestersånger och prat. Då var Grekland mitt uppe i den största ekonomiska kris som drabbat landet, och socialistiska Syriza fick folkets stöd för att kämpa mot de krav EU och världsbanken ställde på landet.

I utställningen finns även "Jaded measure". En tumstock och jadepärlor på en tråd. Tumstocken, med det Brittiska imperiets måttsystem, ger referenser till imperialismen som tvingade länder över hela världen att foga sig in till sista inch. Ädelstenarna med sina dolda krafter hänvisar till forntida styrka.

Även Gotland avspeglar sig i Birthe Jørgensens konst. "Going nowere" har redan visats och installationen "Besvärliga mammor" är under produktion. Det är en kommentar till hur det är att som småbarnsmamma leva intill en stor fabrik, Cementa, som är en av landets största utsläppskällor av koldioxid. Installationen ska visas senare i år i samlingsutställningen "Gotland stories".

Konstmuseet i Visby stängde 2019. Museet befinner sig också i ett interregnum. Man vet inte om konsten kommer tillbaka i de gamla lokalerna, eller om den ska hitta nya väggar att hänga på. I väntan på besked har museet prövat nya former, senast en man kallar "konstkavle". En stafett alltså. Tanken är att museet inte ska styra över vem som ställer ut. Konstkonsulenten Armin Scholler valde Birthe Jørgensen som första utställare, sedan är det Birthe Jørgensen som väljer vem som ska fylla utställningslokalen efter henne.

– Jag känner inte så många på ön ännu, så det har varit jättesvårt. Men jag har hittat en som tänker i samma banor som jag, säger hon.

"Interregnum" visas på Gotlands Museum till och med 20 februari. Nästa utställning i konstkavlen öppnar den 25 februari.

Birthe Jørgensen

Född: 1975 i Köpenhamn

Bor: I Slite tillsammans med sambo och barn.

Utbildning: Billedskolan i Köpenhamn 1999-2000, Central S:t Martins College of Art i London 2000-2003, Glasgow School of Art 2012-2013.

Aktuell: Utställningen ”Interregnum” på Gotlands Museum 28 januari- 20 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!