Bison ger ut fjärde och sista kåseriboken

Bernt "Bison" Nilsson är aktuell med boken "Surgurka, varpa, och ett liv utan kardborrband". Enligt honom själv blir detta troligen hans fjärde och sista kåseribok.

På marknader passar Bison på att sälja sina böcker. Bland annat den alldeles färska "Surgurka, varpa, och ett liv utan kardborrband".

På marknader passar Bison på att sälja sina böcker. Bland annat den alldeles färska "Surgurka, varpa, och ett liv utan kardborrband".

Foto: Malin Stenström/Arkiv

Gotland2019-10-14 14:19

1 040 krönikor har Burgsviksbon Bison publicerat i Gotlands Tidningar, sedan han började skriva för tidningen för 20 år sedan. Ett urval av kåserierna finns nu samlade i boken "Surgurka, varpa, och ett liv utan kardborrband". 

– Det blir troligtvis min sista kåseribok. Inte för att jag snart ska dö utan för att jag måste förnya mig, säger Bison, och berättar att han för tillfället har fullt upp med författandet av en ny roman. Den är ännu utan titel men blir en uppföljning till romanen "Sista dansen" som gavs ut år 2011.

När den före detta journalisten Bison år 2000 fick frågan om att bli krönikör i GT visste han direkt hur han ville ha upplägget, vilket han också har hållit sig till i alla år.

– Jag fick idén att skriva kortare stycken om omkring fem, sex olika ämnen per krönika. Det har fungerat väldigt bra, säger Bison och fortsätter:

– Jag själv pallar oftast inte läsa en hel text som bara handlar om ett ämne. Jag gillar blandningen.

I arbetet med nya boken har Bison gått igenom alla krönikor från år 2000 fram till i dag.

Har det aldrig varit svårt att komma på saker att skriva om?

– Det är den vanligaste frågan jag får och svaret är nej. Jag gör anteckningar under veckan och när jag på torsdagen sätter mig för att skriva händer något.

Han har inga planer på att sluta med sina kåserier än.

– Jag kommer att fortsätta tills de har tunga skäl till att sparka mig, säger Bison, och skrattar.

Orsaken till att hans krönikor går hem hos läsarna tror han beror just på att han skriver om vardagliga saker som folk har lätt att känna igen sig i.

– Jag skriver om allt från militärens invasion av Gotland till fiske och trädgård. Jag är jäkligt dålig, fumlig och gör fel i trädgården, och det tycker folk om att läsa om. Då känner sig läsaren inte ensam om man fungerar likadant, säger Bison.

Då som nu får han reaktioner från läsare. De kommer varje vecka och han uppskattar att han aldrig får färre än fem mail. Men två gånger minns han särskilt då ämnena han skrev om genererade extra stor respons.

– Ena gången var när jag efterfrågade hur man gör idbullar och andra gången skrev jag och frågade om man blir lättare eller tyngre om man ställer sig på en badrumsvåg och släpper en fis. Det sistnämnda skrev jag om år 2002 och det var bara något år sedan någon hörde av sig igen och frågade om jag rett ut det, berättar Bison.

Bisons nya bok med samlade krönikor.
Bisons nya bok med samlade krönikor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!