Bokbilen åter men kärvare för bussen

Snart rullar en ny bokbil till låntagare som har svårt att ta sig till bibliotek. Men hur länge är oklart - och läget för bokbussen lite ansträngt.

Bokbilen kommer tillbaka, men bokbussen på Gotland får klara sig med tre i stället för fyra förare och turlistan för nästa år är därför osäker.

Bokbilen kommer tillbaka, men bokbussen på Gotland får klara sig med tre i stället för fyra förare och turlistan för nästa år är därför osäker.

Foto: Bengan Zettergren/arkiv

Gotland2019-10-17 12:03

För drygt tre år sedan lade Region Gotland ner bokbilen, under protester från biblioteksanställda. Nu i höst återkommer bokbilen, men frågan är för hur lång tid.

– Vi har sökt och fått pengar från kulturrådet från satsningen på stärkta bibliotek, medel som ska användas för att nå ut till fler låntagare, säger Magnus Snygg, föreståndare för bokbussen på Gotland.

"Boken kommer" som projektet med bokbilen heter är till för låntagare som har svårigheter att ta sig till något bibliotek. Problemet med satsningen, enligt Magnus Snygg, är just att den sker i projektform – och kan ta slut redan till sommaren. Ska verksamheten permanentas kan man behöva dra in på annat.

Läget för biblioteken är komplext; projektpengar ger möjligheter och bokbilen väcker entusiasm, men basverksamheten har sparkrav.  I Slite har en bibliotekarie slutat och Magnus Snygg har sagt upp sig. Tjänsterna återbesätts inte och bokbussen tappar en av de anställda som har lastbilsbehörighet vilket, liksom yrkesförarkompetensbevis, behövs för att köra bokbussen.

Fyra personer arbetar idag med bokbussen. En omfattande uppgift är att förse skolelever och förskolebarn med böcker och andra bibliotekstjänster. Fjorton gotländska skolor får sitt behov av  bibliotek genom bokbussen. Till det kommer turer till 40 hållplatser runtom på ön. Tidtabellen för höstens turer ser ut som tidigare, men hur det ska bli till våren är ännu oklart.

Bibliotekarien Magnus Snygg förestår bokbussen på Gotland.
Bibliotekarien Magnus Snygg förestår bokbussen på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!