Brist på blåsmusiker hot för orkestrar

Det är stora problem att rekrytera blåsmusiker till landets orkestrar, visar en ny undersökning. Detta är något även Gotlandsmusiken märkt, som skriver under ett nationellt upprop för att rädda blåsmusiken.

Att få barn och unga intresserade av orkesterinstrument är viktigt, men en utmaning.

Att få barn och unga intresserade av orkesterinstrument är viktigt, men en utmaning.

Foto: Anders Wiklund/TT

Gotland2021-02-25 14:00

En undersökning gjord bland 131 orkestrar i Sverige visar att majoriteten anser att deras största problem är nyrekrytering och återväxt. Musiker som spelar blåsinstrument är svårast att få tag på, och framför allt när det gäller instrumenten oboe och fagott. Med anledning av detta har bland annat representanter från musikhögskolor, orkestrar och operahus gått samman i ett nationellt upprop för att rädda blåsmusiken, ett upprop som Gotlandsmusiken skriver under.

– Självklart tycker vi att det här är viktigt. Ur ett hållbarhetsperspektiv måste vi kunna veta att det finns duktiga musiker att anställa, säger Dag Franzén, direktör för Gotlandsmusiken.

Att rekrytera blåsmusiker är något som Gotlandsmusiken ganska nyligen har egen erfarenhet ifrån. År 2019 gick tre femtedelar av dess blåskvintett i pension, och de behövde rekrytera en oboist, en fagottist och en hornist. 

– Vi gick ut med annonsen brett, både i svenska musikmedier och på hemsidor, och på en internationell sida. Våra förstaval var alla tre unga musiker från andra länder, säger Dag Franzén.

Mycket handlar om att få unga personer intresserade av instrumenten, något som inte är helt lätt.

– Kulturskolan i dag erbjuder framför allt undervisning i popinstrument som gitarr, keyboard och trummor, medan orkesterinstrumenten tvinar bort. Skolorna gör så gott de kan men generellt tvingas de jobba brett för att locka så många som möjligt, säger Dag Franzén, och tillägger att det inte heller alltid finns lärare till orkesterinstrumenten.

För att möta bristen behövs en nationell samordning, och att hela musiksverige tar gemensamt ansvar, skrivs det i uppropet. Ett normalt år, utan en pågående pandemi, åker tre mindre ensembler från Gotlandsmusiken runt till gotländska låg- och mellanstadieskolor för att spela och visa barnen instrumenten. 

– Under tre år i skolan får eleverna möta tre olika ensembler. Vi behöver alla göra lite mer för att det ska vända. Det finns inga quick fix för att lära sig ett instrument, det kräver en uthållighet, säger Dag Franzén.

Den dåliga återväxten för just blåsinstrument är oroande, menar han.

– Försvinner instrument som oboe och fagott försvinner också många möjligheter till att spela orkestermusik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!