Gotland inspirerade till stickbok

Den gotländska naturen inspirerade bussföraren och hemslöjdskonsulenten Carina Olsson till att skriva en bok om stickning.

Textilkonstnären Carina Olsson hittade inspiration till sin bok om fair isle-stickning i den gotländska naturen.

Textilkonstnären Carina Olsson hittade inspiration till sin bok om fair isle-stickning i den gotländska naturen.

Foto: Sören Vilks

Gotland2022-02-21 20:05

Trots att hon inte har någon koppling till Gotland var det hit Carina Olsson sökte sig när hon letade färginspiration till sina stickningar. Hon stickar så kallad fair isle-stickning, en typ av stickning med olika flerfärgade mönsterbårder, som har sitt ursprung på Fair isle, en ö söder om Shetlandsöarna.

– Jag tycker att det är så svårt att välja färger när man ska sticka men naturens färger blev ett hjälpmedel för mig. Jag packade en ryggsäck med en massa Shetlandsgarner och hade målet att söka färginspiration överallt. Så jag satt på stränderna och det var stenarna, solnedgångar och tång som insprirerade, säger Carina Olsson.

Carina Olsson är både utbildad guldsmed och hemslöjdskonsulent men jobbar som busschaufför. Hon har stickat sedan hon var liten men det hon mest har ägnat sig åt är broderi. Vid sidan av busskörandet har hon hållit åtskilliga kurser runt om i landet men för några år sedan började hon tröttna på broderandet. Efter sin första resa till Shetlandsöarna år 2017 föddes tanken på att skriva en bok om fair isle-stickning men hon hade svårt att se något förlag skulle ha intresse av det. Där hade hon fel. En redaktör hon tidigare samarbetat med hade sett hennes bilder med färginspiration från Gotland på Instagram.

– Hon ringde och frågade om vi inte skulle göra en bok om fair isle-stickning och då svarade jag: Jaaa, gärna, skrattar Carina Olsson. 

Och på den vägen blev det. Sedan dess har hon ägnat varje ledig stund åt boken. Men även bakom ratten i bussen tänker hon på stickning.

– Jag tänker så himla bra då. Har jag problem med något mönster eller så, då löser jag det medan jag kör, säger Carina Olsson.

Boken, som fick titeln "Fair isle-stickning", ligger nu på nätbutiken Adlibris lista över mest sålda böcker i januari.

– Det känns fantastiskt, skrattar Carina Olsson hjärtligt.

Hon tror att boken säljer bra för att den är lite annorlunda än andra stickböcker. Hon berättar att många läsare har hört av sig och berättat att de tagit till sig det hon skrivit om färginspiration. Det gläder Carina Olsson.

– Nog för att det är kul att de stickar mina modeller men det är minst lika kul om man vågar börja skapa eget, att man får lite hjälp med färginspirationen. 

Att Carina Olsson blev inspirerad av sin resa till Gotland syns på flera plagg i den färdiga boken. Kombinationen av färger är hämtad från den gotländska naturen: I en mössa ses färgerna på stenar på stranden nedanför ringmuren, ett par fingervantar har fått olika nyanser av tång, alger och sjögräs och en barntröja i blå toner har fått färg bland annat efter insidan på en blåmussla. Men mönsterbårderna är de traditionella från Fair isle, även om det är oklart att de faktiskt kommer från ön. 

– Man kan hitta bårderna på vävda band från Baltikum, man tror att det finns en koppling dit. De finns också lite i de norska mönstren, men varitfrån de kommer vet man inte, säger Carina Olsson.

Hon gillar fair isle-stickning för att det är en utmaning att få till mönsterbårderna och färgerna. Även om det finns bestämda bårder så kan man färgsätta som man vill och därmed få till sin egen stil. Carina Olssons tips till den som vill prova på fair isle-stickning är att börja med något enkelt.

– Man behöver ju inte börja med en helmönstrad tröja, man kan ju börja med en bård längst ned och så kan resten vara enfärgat. Börja med något litet och känn dig för.

Fair isle-stickning

Ett sätt att sticka med flera färger. Tekniken kommer från den lilla ön Fair isle, mellan Shetlandsöarna och Orkney.

Ett plagg stickat med fair-isle-stickning består av flera olika mönsterbårder och färger.

Endast två färger per varv används. 

Traditionellt används garn från Shetlandsfår och ganska tunna rundstickor (cirka 3 mm) eller strumpstickor.

På Shetland använder många ett stickbälte av läder för att kunna sticka mer effektivt.

Källa: Wikipedia, excluseivelyfairisle.co.uk, Fair isle-stickning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!