Covid-osäkerhet inför julkalendern på Gotland

I vinter kommer flera kända skådespelare till Gotland för att spela in SVT:s julkalender. Nu berättar produktionsbolaget Baluba mer om inspelningsplanerna och om den covid-osäkerhet som råder – och som kan tvinga dem att tänka om.


Skådespelerskan Maria Lundqvist tillsammans med barnskådespelarna Xavier Canca Englund och Kerstin Linden poserar i en inspelningskuliss till 2022 års julkalender i SVT.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Skådespelerskan Maria Lundqvist tillsammans med barnskådespelarna Xavier Canca Englund och Kerstin Linden poserar i en inspelningskuliss till 2022 års julkalender i SVT. Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gotland2022-01-19 20:03

Före jul stod det klart att SVT:s julkalender 2022 ska spelas in på Gotland och i Stockholm. De exakta planerna, platserna för inspelningen och hur det kommer att märkas för öns befolkning har omgärdats av visst hemlighetsmakeri.

Förra veckan presenterades julkalenderns handling och vilka som ska synas i de stora rollerna. I ”Kronprinsen som försvann", som kalendern ska heta, spelar bland andra Maria Lundqvist, Sissela Kyle, Dag Malmberg och Happy Jankell. 

Hos Region Gotland ligger sedan länge en ansökan om en stor filminspelning på ön och Erik McAllister, som arbetar på produktionsbolaget Baluba, bekräftar nu att ansökan avser inspelningen av julkalendern. Inspelningarna på Gotland förväntas pågå mellan den 28 februari och den 16 mars men under perioden kan planeringen komma att kastas om till följd av pandemin som rasar. 

"Vi har ett preliminärt schema men lite beroende på smittoläget kan det komma att förändras", skriver Erik McAllister i ett mejl. 

Produktionsbolaget planerar att spela in i flera av ruinerna i Visby innerstad samt vid Kapitelhusgården och Kruttornet. Även platser utanför Visby planeras att användas, som Lummelundagrottorna och Sigsarve strand vid Ihreviken.

undefined
Happy Jankell har en roll i SVT:s julkalender 2022.

Inspelningen kommer att innebära att vissa gator stängs av för trafik och allmänhet. Scener kommer att filmas såväl dagtid som efter det att mörkret har lagt sig på kvällen. Produktionsbolaget planerar att informera de som bor nära inspelningen.

"De kommer informeras skriftligen. Brukligt är att sätta upp lappar på de fastigheter som berörs och skyltar och anvisningar om eventuella gator stängs av. Det är svårt att säga i dagsläget exakt hur mycket trafiken kommer påverkas", skriver Erik McAllister. 

Han berättar vidare att produktionens storlek varierar över inspelningsperioden, men att det kommer röra sig om 20-40 personer som är involverade varje dag. Vid sidan av inspelningen kommer de att bo i hyrda hus eller hotell. 

Så, hur ska man som gotlänning då förhålla sig till inspelningen. 

"Respektera avspärrningar och avståndsregler men annars inget speciellt. Vi hoppas att inte inspelning ska störa för mycket i gotlänningarnas vardag. Men svarar gärna på frågor på plats för de som kommer förbi och är nyfikna, när det finns möjlighet", avslutar Erik McAllister. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!