När SVT inför hösten 2017 testade nya programformat fanns betydligt mer påkostade alternativ. ”Bäst i test” var i sammanhanget ett lågbudgetprogram, med förlaga från England, "Taskmaster".
Ändå var det "testet" som tog plats i tablån – och resten är tv-historia. Vid Kristallengalan 2020 prisades ”Bäst i test” som ”Årets underhållningsprogram”.
Hur kan det bli så?
Hur kan kändisar som löser fåniga problem – som att få upp en kokosnöt eller kasta prick med en banan – få ett helt folk att skratta?
Babben Larsson tror att hon har svaret:
– För att det är så spontant och oförutsägbart! För att panelen tar de här fåniga påhittade uppdragen på fullaste allvar, för att man ser stresspåslaget när de ska hälla vatten i en cylinder full med hål!
Förlagan är, som sagt, engelsk men formatet finns i hela världen. En del test hämtas från andra produktioner, en del skriver de själva.
I första hand är det David Sundin som sköter den delen.
Varje deltagare får göra sitt test en gång. Första gången de ser resultatet och hur medtävlarna löst uppgiften är i studion.
Också det är del av framgångsfaktorn, tror Babben:
– Mycket annan humor i dag är skriven i förväg. Inte här. Vi har ingen aning om vad som ska sägas…det skapar en närhet till publiken i tv-sofforna. Som om alla satt tillsammans.
Faktum är att ”Bäst i test” blev så stort att TV4, efter 15 år på fredagskvällar, valde att flytta sitt paradprogram ”Let’s Dance” till lördagen.
Konkurrensen var helt enkelt för hård.
– Vi har känt att fredagarna har vi tappat lite de senaste åren, vilket till stor del berott på konkurrensen om vi ska vara uppriktiga. SVT har lyckats bra med sitt ”Bäst i test”, inte minst mot barnfamiljerna, sade kanalchef Fredrik Arefalk i en intervju i mars 2021.
Nu ligger ”Bäst i test” mot ”Masked singer”, båda alltså med samma starttid, 20.00 på fredagarna. Att ligga i täten, säger Babben Larsson:
– Det är nytt, vi har hållit på i några år, det är ett tufft motstånd.
Säsongens tester är sedan länge inspelade. Babben Larsson är sällan delaktig där, hon brukar hälsa på någon gång per år, inte mer.
Men den här gången är hon faktiskt själv med i ett test.
– Det handlar om att avslöja vem som gömmer sig bakom…ja, ni får väl se när det är så dags, säger hon.
Är du själv en lekande människa, som hoppar säck och bär potatis på en sked?
– Nej, det kan jag inte säga. Jag har inte vuxit upp med lek på det viset, och det är långt ifrån säkert att jag skulle klara testerna våra gäster utsätts för.
”Inte vuxit upp med” sade hon här ovan. Så vad har hon då vuxit upp med? Det lär den kommande självbiografin avslöja, den hon började skriva under pandemin, med stöd av sina dagböcker.
Den tar läsaren från gården i Dalhem, via 70-talets bondesamhälle till scenskolan och sedan Bryggeriteatern. Den skrivna historien slutar 1980.
Hon är inne på sluttampen nu.
– Boken finns, så kan man säga. Nu har redaktören börjat ge mig hemläxor. Du vet, här saknas något, det här behöver fördjupas. Jag är inne i en rätt intensiv period.
Parallellt med bokskrivandet är ett album med hennes jazzband ”Second Edition” under produktion. Grunden lades i somras i Sandkvie-studion i Visby.
I januari tillbringade hon två dagar med att lägga all sång på nytt. Hon kände sig nöjd, utan att ännu ha hört resultatet.
– Tanken är att få ut den till sommaren. Och tänk att få en låt på Svensktoppen! Man kan ju hoppas, eller hur?