I våras kunde Musikalkompaniet äntligen ta scenen i besittning igen efter pandemin då ”Den osynliga tråden” sattes upp, en storslagen och bejublad föreställning om ungdomars utsatthet på nätet.
Men glädjen blev kortvarig, någon förställning kommande vår blir det inte. Kompaniet har ingen scen, vilket P4 Gotland var först med att berätta.
Sofia Ahlin Schwanbom är grundare av Musikalkompaniet, tillika producent:
– Först vill jag betona att det inte finns någon schism i det hela, det är viktigt. Wisby Strand behöver få in pengar och det har vi helt förståelse för. Därför kan de inte erbjuda oss plats i april.
Musikalkompaniet har istället erbjudits den stora konsertlokalen i februari, men då är Länsteaterns och Gotlandsmusiken – som är samarbetspartners – uppbokade med sina program.
– Vi hittar helt enkelt ingen lösning. Vi får ta det vi kallar ett bas-år där vi jobbar vidare på våra färdigheter och försöker hålla liv i föreningen och i entusiasmen.
Tidigare har Musikalkompaniet satt upp sina projekt i Wisbygymnasiets aula, men det fungerar inte sedan den byggdes om.
Publikplatserna har blivit fler men scenen har krympt samtidigt som kompaniet växt.
– Vi får inte plats med skådespelare, musik och publik, de tre komponenter som är viktiga för oss. Tidigare hade vi ett eget golvsystem där vi kunde bygga ut scenen, men det fungerar inte sedan aulan byggts om, säger Sofia Ahlin Schwanbom.
Beskedet om att Wisby Strand inte är tillgängligt kom strax före föreningens årsmöte i september. Då stoppades också de arbetet som var påbörjat inför våren.
– Vi hade börjat leta pjäs, varit i kontakt med Gotlandsmusiken och Länsteatern och även förberett audition. Det är tråkigt men inget att göra något åt just nu.
Det finns ingen chans att få se er spela musikal i vår, alltså?
– Nej, inte 2023, då blir det inget. Vi hoppas att det ska ha löst sig till 2024, föreställningarna är ju navet i vår verksamhet, det är dem vi jobbar mot och som föder all entusiasm som finns i gruppen.
Musikalgänget ger dock inte upp, det är Sofia Ahlin Schwanbom noga med att betona. De repeterar vidare – i gymnasiets aula, vilken de får tillgång till via Vuxenskolan.
Till repetitioner och teaterträning fungerar den utmärkt, nämligen, men till fullskaliga musikaler är den numera för trång.