Någonstans i november ryker pumpor, spindelväv och skelettdelar och plötsligt är det annat ljud i skällan. I takt med att butikerna fylls av guldglittrande pynt, vitt fluff och vad-som-helst-i-rött, börjar bjällerklang ljuda i varenda butik, restaurang och reception. Till somligas glädje och andras förtret, ska sägas. Alla vill inte ha mer jul – vare sig med Adolphson-Falk eller utan. För många butiksanställda är det rent av ett arbetsmiljöproblem att vecka efter vecka tvingas lyssna på julmusik hela arbetsdagen.
Facktidningen Handelsnytts reporter testade nyligen att spela julmusik i lurarna i åtta timmar i sträck. Resultatet efter att ha lyssnat på samma tio jullåtar om och om igen en hel arbetsdag var hjärtklappning, feberkänsla och utmattning.
För Majen Rundby och Lisbeth Östman, som båda är musikläggare på P4 med ansvar för musiken i ett antal lokala SR-kanaler ute i landet (dock inte Gotland), är julmusiken allt annat än ett arbetsmiljöproblem.
– Det är kul att lägga julmusik. Jag längtar hela hösten, från att jag kommer tillbaka från semestern sitter jag och längtar efter att få lägga julmusik, säger Majen Rundby.
Hon ingår i en särskild grupp som har bestämt hur julen ska låta i P4 i år; vilka låtar som ska spelas, hur ofta och när de ska börja.
– En del lyssnare vill höra mer och tidigare, men det finns ju alltid två läger; en del älskar julmusik, en del hatar den. Men jag brukar trösta dem som inte gillar den med att det är en kort period av året, säger Lisbeth Östman.
Veckan innan första advent började jul-låtarna smyga sig ut i etern.
– Vi börjar lite försiktigt första veckan, sen ökar det, säger Lisbeth Östman.
Andelen jullåtar följer ett strikt mått; en jullåt per timme veckan innan första advent, tre per timme efter första advent, hälften av utbudet efter lucia, för att öka till 100 procent den 22 december. Dessutom ska det vara en väl avvägd mix av olika genrer, nytt och gammalt, svenskt och utländskt, kvinnligt och manligt.
– På fredagar pratar vi om att det ska vara upptempo, då kan man spela Edward Blom ”Nu lagar vi julen” eller ”Hey ho” med Freddy Kalas, säger Majen Rundby.
Variationen är dock ett problem. Liksom det mesta under julhelgen – traditionerna, sällskapet och maten, går musiken på repeat. Trots att hela världens musik finns bara en touch på skärmen bort, är gammal äldst när det gäller julmusik. Bing Crosbys ”White Christmas”, länge världens mest sålda singel, som firar 75 år i år, tillhör fortfarande de mest spelade jullåtarna, vilket säger en hel del om förnyelseviljan.
Liksom att många av de ”nyare” julhitsen är från förra seklet.
– Vi smyger igång med den nya julmusiken, så att de nya låtarna får höras. Sen vill folk mest höra klassikerna, konstaterar Majen Rundby.
I vanlig ordning har ett antal svenska och internationella artister släppt jullåtar och hela album inför den stundande storhelgen.
– De nya försöker vi spela flera gånger i veckan för att de ska få lite fäste, säger Lisbeth Östman.
Utsikterna för att en ny jullåt ska leva längre än till tjugondag Knut, är dock ganska små.
– Vi kanske kan spela några av dem nästa år, säger Majen Rundby förhoppningsfullt.
Årets utbud av julmusik, med Hanson-brorsorna, Gwen Stefani och Weeping Willows för att nämna några, känns också snarare bekant nygammal. Och vad gör egentligen en låt till en jullåt? Tja, enligt musikläggarna finns det en ingrediens som är svår att hoppa över i receptet på en riktig julhit: Bjällror.
– Någon sa att det är bara att lägga på lite bjällror så blir det julmusik, säger Lisbeth Östman.
Vilken är den mest återkommande jullåten på radion?
– Mariah Carey ”All I want for Christmas is you”, säger Lisbeth Östman.
– Det är den första jag tänkte på, instämmer Majen Rundby.
Trots många upprepningar skulle ingen av dem vilja vara utan julmusiken.
– Det skulle vara trist, i och med att det är så mycket känslor. Det är inte en så kul årstid, det är mörkt och regnigt, då är det mysigt att få det här, att snart är det jul. Det är en transportsträcka till den 24:e, säger Lisbeth Östman.
På radion är det julmusik som gäller fram till lunchtid på annandagen, sedan är det slut för den här gången. Då får de däremot gärna spela låtar med vinter- och nyårstema. Ett betydligt svårare uppdrag.
– Tänk om någon kunde göra en Abba ”Happy new year” det skulle bli en riktig klassiker, säger Lisbeth Östman.