Oscar läste Märtas roman – fyra år senare gifte de sig

I dag uppmärksammas Bokens dag på Gotland och runt om hela landet. Gotlands Allehanda valde därför att fråga öns politiker om deras läsande. En av dem är Oscar Lindster. För honom har litteraturen kanske betytt mer än för de flesta. Den tidigare förlagsarbetaren hade nämligen aldrig träffat Märta Fohlin när han blev betagen av hennes debutroman. I dag är de gifta och bor med sina två barn i Västergarn.

Oscar Lindster kommer ursprungligen från Jönköping. Han flyttade till Stockholm för att studera förlagsvetenskap. Efter att ha haft praktik på Norstedts blev han kvar på förlaget i flera år.

Oscar Lindster kommer ursprungligen från Jönköping. Han flyttade till Stockholm för att studera förlagsvetenskap. Efter att ha haft praktik på Norstedts blev han kvar på förlaget i flera år.

Foto: Felix Wedjesjö

Gotland2021-10-20 08:05

Det är i september 2014. Bara en månad tidigare har Märta Fohlins debutroman ”Jag duger inte åt lycka” getts ut på Norstedts förlag. På ett hotell i centrala Göteborg har förlaget anordnat en traditionsenlig middag i samband med den årligt återkommande bokmässan.

Vid ett av borden – där förlagsanställda har blandats upp med författare – sitter Oscar Lindster. Han har arbetat på Norstedts i några år och läste nyligen ”Jag duger inte åt lycka”.

– Jag minns att jag satt på ett kafé i Hornstull – som man gör – och läste den. Språket imponerade på mig. Det var oförstört och självklart. Jag hade läst många manus i jobbet och visste att det var sällsynt för en debutant att ha den skärpan, säger Oscar i dag.

Han tyckte mycket om boken, men tänkte inte särskilt mycket på den kortklippta författaren vars porträtt fanns på pärmens insida. Att läsa förlagets böcker var trots allt en del av hans jobb.

undefined
Oscar Lindster kommer ursprungligen från Jönköping. Han flyttade till Stockholm för att studera förlagsvetenskap. Efter att ha haft praktik på Norstedts blev han kvar på förlaget i flera år.

Tillbaka till middagen under bokmässan. För att kunna förbereda sig på att konversera sina bordgrannar har de förlagsanställda fått kvällens bordsplacering på förhand. På den står det att Oscar ska sitta bredvid Märta Fohlin. Men när middagen börjar är hon inte där.

– Jag tänkte att hon kanske hade gått fel, men efter en stund så kom hon ändå bort till mitt bord. Hon hade satt sig på en annan plats först, berättar Oscar.

Så träffas de då för första gången. Och sedan dess har deras liv varit sammantvinade. Oscar berättar att de finner varandra direkt och pratar hela kvällen. Först vid bordet och sedan vid baren. Dels om litteratur, dels om annat.

Dagen efter möts de vid Norstedts monter på bokmässeområdet. Och även om Oscar beskriver det som ett ”stelt samtal” finns det en uppenbar kemi mellan dem. På tåget tillbaka till Stockholm – där de båda bor – skickar han ett meddelande till Märta. De bestämmer att de ska ses igen.

– Inom ett år hade vi flyttat ihop. 2016 fick vi vår första son och året därpå flyttade vi till Gotland. Det är en klyscha, men det var verkligen kärlek vid första ögonkastet, säger Oscar.

undefined
Gotland Just Nu träffade Märta Fohlin i samband med att hon 2014 släppte sin debutroman ”Jag duger inte åt lycka”. Den här bilden togs i ungefär samma veva som hon mötte Oscar Lindster på bokmässan i Göteborg.

Men hur är det att bli kär i någon vars roman man har fastnat för? En roman som – i det här fallet – dessutom är skriven ur ett jag-perspektiv och skildrar ett turbulent inre liv med många starka känslor.

– Det är nog lätt att inbilla sig att man vet vem författaren är som person. Att man förstår. Litteraturen är bedräglig på det sättet, säger Oscar.

Själv tror han att han som förlagsarbetare och litteraturvetare hade förutsättningarna att hålla isär roman-jaget med den verkliga Märta.

– Det finns självklart bitar av henne i boken. Men det är inte en självbiografisk text. Efter att ha jobbat mycket med litteratur kunde jag nog förstå det lättare än många andra.

Med det sagt beskriver han ändå en känsla av att genom att läsa boken ha påbörjat deras samtal med varandra.

– På något sätt hade jag fått läsa hennes tankar redan innan vårt första möte. Det var som att en tröskel hade passerats.

undefined
”De säger att den jag är en dag kommer att försvinna. Jag vill inte tro på deras ord. Jag tvekar inför deras påhitt.” Så lyder de första meningarna i Märta Fohlins debutroman.

I dag har Oscar sadlat om – från förlagsarbetare till planarkitekt. Han sitter dessutom i Barn- och utbildningsnämnden för Socialdemokraterna. Samma parti där hans svärmor Meit Fohlin är en av öns tyngsta företrädare.

Han har aldrig läst om Märtas debutroman. Det skulle på något sätt kunna rubba känslan av den, tror han. Däremot var han ett ständigt bollplank när hon skrev sin andra roman ”Sandöflicka”.

Tror du att du själv kommer att dyka upp i hennes texter någon gång?

– På ett eller annat sätt är det nog oundvikligt. Skrivandet kommer ju från det upplevda, så något av mig kan säkert hamna där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!