Det här ska du läsa i sommar

En del gör det frivilligt, andra måste bli tvingade till det. Hur villigt eller motvillig man än läser sina böcker så tror bibliotekarierna på Almedals­biblioteket att det finns en bok för alla. ”Det finns så mycket mer än bara romaner och skönlitteratur”, säger Maja Markhouss, gotlandicabibliotekarie.

Bokproffs. Gotladicabibliotekarien Maja Makhouss och kollegorna vet vad läsarna vill ha.

Bokproffs. Gotladicabibliotekarien Maja Makhouss och kollegorna vet vad läsarna vill ha.

Foto: Patricia Ståhl

Gotland2017-07-28 05:00

Under sommaren och semestertiderna får många upp både intresse och tid till att läsa böcker. Men att hitta den där boken som kittlar sinnet och får timmarna att fly kan för en del kännas som en omöjlighet. Särskilt på ett bibliotek där väggarna är fyllda med böcker från golv till tak. Tillsammans med kollegorna på Almedalsbiblioteket har Maja Markhouss tagit fram några lästips som kanske kan vara till hjälp i bokjakten.

– Det är svårt att säga vad läsarna vill ha. Det finns ju inga böcker som är typiskt manliga eller kvinnliga. Och även om man bara tipsar inom en genre så kan det ändå vara en stor variation på böckerna inom den kategorin. Tar man fantasy till exempel så sträcker sig den genren från vilda västern hela vägen till vampyrer, säger Maja Markhouss.

Receptböckerna med trendmat är ett populärt inslag hos biblioteksbesökarna. Veganskt, LCHF och mat inspirerad av ”de blå zonernas” livsstil, platser där många blir över 100 år gamla. En annan typ av bok som också är på intågande är grafiska romaner, eller vuxenserier som man också kan kalla dem.

­– Vi har många kvinnor i Sverige som publicerar grafiska romaner nu. Deras böcker är feministiska, roliga och välgjorda, säger hon.

Feminism, uppror och känslor är temat på flera av böckerna som biblioteket vill tipsa om. ”Klätterbaronen” av Italo Calvino är en roman om en ung adelsman som revolterar mot sin far genom att klättra upp i ett träd och leva resten av sitt liv där. Och ”Säg ifrån!” av Stéphane Hessel som tar upp vikten av att våga bli förbannad och att våga söka fakta.

Maja Markhouss och kollegorna vill på tal om att söka fakta rikta alla lässugna blickar mot fakta- och ”gör-det-själv-böckerna”.

­– Förr var faktaböcker fyllda av bara information och tunga att läsa, men i dag skrivs dem på ett mycket mer lättsamt sätt. Den som inte vill läsa skönlitterärt kan absolut ta en faktabok i stället, säger hon.

Andra böcker som personalen på Almedalsbiblioteket vill rikta lässugna blickar åt är ”Vända hem” av Yaa Gyasi. En vindlande släktberättelse i sju generationer på olika kontinenter som börjar med två systrar i 1700-talets Afrika och slutar i nutid. En historia präglad av slaveri och försoning. ”En enastående karriär” av Martin Engberg. En bok för alla som någon gång har tvivlat på sitt yrkesval, särskilt i den akademiska sfären.

Med lite boktips finns det inte längre några ursäkter till att inte läsa. På biblioteket finns böcker med storskriftstil för de som har problem med synen, lättlästa böcker för de som har svårt med språket och talböcker för de som har någon form av lässvårighet.

Farmor som får läsro när barnbarnen gått hem Uttråkade tonåringen Mannen i medelåldern som bara läser på semestern Hipstern som vill läsa något svårt Stressade småbarnsmamman Finurlige femåringen

I boken ”Hjälp, vi har fått barnbarn” av Erik Sidenbladh reder författaren ut vad som förväntas av en mor- eller farförälder och vad som verkligen inte uppskattas. Boken baseras på författarens egna erfarenheter av att ha barnbarn men också på andra mor- och farföräldrars erfarenheter.

Det finns flera hyllor av fantasy att utforska och ingen bok är den andre lik. En som sticker ut lite från andra böcker i samma genre är ”The alloy of law”, skriven av Brandon Sanderson. Boken utspelar sig i vilda västern och är en lättsam och humoristisk krutfantasy.

Bibliotekarierna rekommenderar till att lämna de skönlitterära romanerna hemma. Norman Ohlers bok ”Droger i tredje riket” är baserad på källstudier om droganvändningen i det tredje riket, bland soldaterna, civilbefolkningen och inte minst, Hitler. Faktaböcker och verklighetsskingringar i dag är inte som de var förr.

Lyriken och poesin är en given genre. Boken ”Och natten viskade Annabel Lee” är en poesisamling av den svenske poeten Bruno K. Öijer. Måhända att boken inte är den tyngsta som står på hyllan men någon vers från poeten tycker bibliotekarierna att varje hipp person ska ha läst.

En bok som är lätt att ta upp och snabbt går att lägga undan när krisen kallar är ”Synd” av Elin Lucassi. Boken handlar om de sju dödssynderna som samman­kopplats till dagens moderna och högaktuella dilemman. En rolig, modern och tänkvärd grafisk roman av en av våra kvinnliga illustratörer.

Det finns gott om barnböcker med lärorika sens­moraler, men klassikern ”Det susar i säven” skriven av Kenneth Grahame och illustrerad av Robert Ingpen är ett säkert bokval. Boken publicerades första gången 1908 och har nyligen släppts i en nyutgåva, dessutom är det en fantastisk bok att lära sig läsa med, eller läsa tillsammans med en förälder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!