Teaterchefen: "Nu ser vi ljuset!"

Med ett samfällt "äntligen" kliver Kulturgotland ut i en värld utan restriktioner. "Jag hoppas att människor inte är rädda utan faktiskt kommer", säger Annika Fehling.

Thomas Sundström är jublande glad över att Länsteatern nu får möta en publik utan begränsningar igen. Han tror inte att det blir pandemiberättelser på scenerna framöver. "Tiden måste nog gå ett tag."

Thomas Sundström är jublande glad över att Länsteatern nu får möta en publik utan begränsningar igen. Han tror inte att det blir pandemiberättelser på scenerna framöver. "Tiden måste nog gå ett tag."

Foto: Eva Klint Langland

Gotland2021-09-29 11:05

– Underbart skönt, säger Dag Franzén på Gotlandsmusiken. 

– Det har varit som en vandring genom en lång mörk tunnel. Nu ser vi ljuset, säger Thomas Sundström på Länsteatern.

– Jag ser jättemycket fram emot att möta publiken, säger artisten Annika Fehling.

Efter ett och ett halvt år med hårda begränsningar för kulturutövare kan de nu öppna dörren till vardagen igen. Publik och kulturutövare får mötas utan begränsningar.  

Kulturföreningen Roxy möter de hävda restriktionerna med Jazzklubbspremiär på torsdagskvällen. Sedan blir det Jazzklubb varannan torsdag. Precis som vanligt.

– Nu kör vi helt enkelt – och det känns fantastiskt roligt, säger kulturföreningens verksamhetsledare Maria Blom.

Restriktionerna kom plötsligt. Annika Fehlings trio skulle på en Tysklandsturné, men tvingades ställa in dagen innan avfärd. Och på den vägen har det varit. Inställt och ändrade planer.

– Men jag har kämpat på och letat efter vägar att få spela. Jag har spelat för åtta och jag har spelat utomhus. Det har fungerat riktigt bra. Känslan har varit mycket starkare än tidigare, för människor har insett vilken gåva det är att kunna få dela en sådan stund med varandra, säger Annika Fehling.

På Länsteatern bröt pandemin ut mitt i storsatsningen "Hjälten på den gröna ön". Teaterchefen Thomas Sundström trodde inledningsvis att det skulle räcka med speluppehåll över helgen, men fick förstås tänka om. Men teater har det blivit. Först en bygdegårdsturné, sedan en föreställning på Länsteatern som spelades 46 gånger om med åtta personer i publiken. 

– Kan man göra det, då kan man göra vad som helst, konstaterar Thomas Sundström. 

Han tar med sig erfarenheterna från pandemin in i framtiden:

– Den blev ett uppvaknande. Kulturen är inte viktigast i världen när det står liv på spel, men vi insåg vilken betydelse det vi gör har för publiken, för vi fick så oerhört mycket reaktioner. I en kris måste vi visa att vi kan vara herrar över situationen och både kunna skydda oss och upprätthålla ett kulturellt välmående. 

Ett och ett halvt års inställda evenemang betyder att ett stort kulturutbud väntar på sin publik. 

– Jag hoppas att människor inte är rädda, utan att de verkligen kommer, säger Annika Fehling. 

Gotlandsmusikens chef Dag Franzén befarar att det kan ta tid innan den gamla publiken reser sig ur tv-soffan:

– Det sägs att det tar 37 dagar att ändra ett beteende och få nya vanor. Nu har folk vant sig vid att sitta hemma och titta på Netflix under ett och ett halvt år, säger han.

Gotlandsmusiken har jobbat intensivt med att nå ut till publiken med digitala konserter. 60 stycken blev det i fjol. Det går, har de lärt sig, men det kan inte mäta sig med ett verkligt möte mellan kulturutövare och deras publik:

– Det är växelspelet mellan publik och musiker som skapar en konsert och den magi som kan få hela lokalen att lyfta och få alla att känna att man svävar som en meter över marken!

Kommer framtidens kulturutbud att spegla det som har hänt under pandemin?

– Nej, det har varit så tråkigt så det vill vi inte göra om. Jag tror att vi kommer att låtsas som att det inte har hänt, säger Dag Franzén.

Thomas Sundström håller med:

– Tiden måste nog gå ett tag innan vi kan göra föreställningar som handlar om pandemin. Men erfarenheterna tar vi med oss och kunskaperna om det sköra i samhället och det starka i varje individ.

På gång efter pandemin

Ett axplock av det som väntar på gotländska scener i höst:

Visbydagen och Kultur i natten: Infaller redan till helgen. Massor av musik och kulturevenemang på små och stora scener.

Wisby Strand: Vikingarna, Babben, Jonas Gardell, med flera.

Jazzklubben: Conny Bloom, Teental, Bill Öhrström, med flera.

Gotlandsmusiken: Återgår till konserter i storformat, bland annat med Orsa spelmän och Jojje Wadenius. 

Länsteatern: Premiär i mitten av oktober för höstens stora föreställning "Amira och Demonerna”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!