”Det ska inte vara kreti och pleti som deltar”

30 år. Så länge har konceptet Öppna ateljéer funnits på Gotland. På lördagen invigdes en samlingsutställning för att uppmärksamma jubileet. ”Det finns en framtidstro”, säger Aira Lee, ordförande i föreningen Öppna ateljéer Gotland.

”Öppna ateljéer ska vara en kvalitetsmarkör. Det inte kreti och pleti som deltar”, säger ordföranden Aira Lee.

”Öppna ateljéer ska vara en kvalitetsmarkör. Det inte kreti och pleti som deltar”, säger ordföranden Aira Lee.

Foto: Montage (Felix Ruiz Wedjesjö)

Gotland2024-04-20 18:08

Konceptet är enkelt. Under en långhelg – tidigare var det under pingsten, numera vid Kristi himmelsfärd – öppnar ett stort antal gotländska konstnärer upp sina verkstäder och ateljéer för allmänheten. Den som är intresserad kan besöka, titta och samtala med konstutövarna på deras hemmaplan.

Konceptet – som också finns på fastlandet – firar denna vår 30-årsjubileum på Gotland. Sedan ett antal år tillbaka anordnas evenemanget av föreningen Öppna ateljéer Gotland, där konstnären Aira Lee har varit ordförande i flera år.

– Det har varit en del uppförsbackar genom åren, men nu tycker jag att det verkligen finns en framtidstro i föreningen. Glaset är halvfullt, säger hon.

undefined
Aira Lee har varit ordförande för Öppna ateljéer Gotland i flera år. När samlingsutställningen öppnade på lördagen höll hon ett välkomsttal.

Under lördagen invigdes i Visby konstmuseum en samlingsutställning av verk från flera av de konstnärer som om några veckor kommer att öppna upp sin ateljéer. Många av konstnärerna var då också själva på plats. Men vem som helst får inte delta i Öppna ateljéer Gotlands evenemang. Exempelvis krävs en fast adress på Gotland.

– Vi har tydliga kriterier för de som vill vara med. I första hand ska du leva upp till de krav som Konstnärernas riksorganisation har i sina stadgar. Om du inte gör det så kan du i andra hand skicka in en ansökan med arbetsprover, som en oberoende jury bedömer, säger Aira Lee.

Varför är det viktigt med den typen av krav?

– Vi vill ha en hög kvalitet. Det ska inte vara kreti och pleti som deltar i Öppna ateljéer.

undefined
Ivana Egić är vice ordförande i Öppna ateljéer. Här sitter hon framför sitt bidrag till jubielumsutställningen – en tavla skapad med inspiration från Jackson Pollock. ”Jag kommer från Kroatien, där samhället är mer patriarkalt än här. I mina tavlor vill jag visa kvinnokroppens styrka och hur vi kan klara oss på egen hand”, säger hon.
undefined
Vid lördagens besök på samlingsutställningen planerade Birgitta Ahlberg och Carina Ewallin hur de ska åka runt mellan ateljéerna när det väl är dags i maj. ”I år blir det sydöstra delen av ön. Man får planera rundan så att det finns bra mat- och fikaställen längs vägen”, säger Birgitta Ahlberg.
undefined
Carina Ihd – till vänster – har tagit tjänstledigt från sitt jobb på Visby lasarett för att under en period satsa heltid på konsten. Hon står här bredvid ett av sina verk. ”Jag använder mig av flera olika lager och tekniker, och oftast bara händerna eller en kniv. Det är sällan jag använder penslar”, säger hon. Ruth Fomin Persson – till höger – deltar också i Öppna ateljéer.
undefined
Henrik Krogh framför sin tavla ”Svart hjärta”. Han tycker att det är rimligt att det ställs krav på konstnärerna som vill delta i Öppna ateljéer. ”I dagens samhälle, där alla kan lägga upp en bild och säga att de är fotografer eller konstnärer, så behövs det”, säger Henrik Krogh.
undefined
Konstnären och formgivaren Elena Berg Österdahl – närmast kameran – i samtal med Ann Segerberg.
undefined
”Vitalt.” Det ordet använder Aira Lee flera gånger när hon ska beskriva Öppna ateljéer. ”Jag tycker att det finns en framtidstro. Även om några medlemmar blir äldre – och vissa tyvärr har gått bort – så får vi ungefär 15 nya ansökningar varje år”, säger hon.
undefined
Marika Lindgren, som har sin ateljé i Fröjel, deltar i Öppna ateljéer för tredje året. I jubileumsutställningen bidrar hon med ett verk där fokus ligger på ett enkelt Duralex-glas med saft i. ”Jag tycker om att avbilda de bortglömda vardagsföremålen”, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!