Gotland har fått en landskapspizza

Lammfärs, rivna morötter, västerbottenost och Stenkyrkeäpplen. Vänj dig vid kombinationen. De ingredienserna samsas nämligen på Gotlands nyutnämnda landskapspizza.

Elin Torpvret tycker mycket om att både laga mat och baka bröd. ”Det finns så mycket gott på Gotland, vilket jag verkligen ville få med i receptet”, säger hon om den nyutnämnda landskapspizzan.

Elin Torpvret tycker mycket om att både laga mat och baka bröd. ”Det finns så mycket gott på Gotland, vilket jag verkligen ville få med i receptet”, säger hon om den nyutnämnda landskapspizzan.

Foto: Privat/Elin Torpvret

Gotland2021-11-19 20:45

Nej, varken igelkottsfilé – landskapsdjuret – eller murgrönsallad – landskapsblomman – fanns med i det vinnande receptet. Inte heller landskapsfågeln halsbandsflugsnappare tog sig in på ingredienslistan.

När Gotlands landskapspizza blev till satsade skaparen Elin Torpvret på andra – mer smakliga – lokala råvaror.

– Det finns så mycket gott på Gotland, vilket jag verkligen ville få med i receptet, säger hon.

undefined
Elin Torpvret tycker mycket om att både laga mat och baka bröd. ”Det finns så mycket gott på Gotland, vilket jag verkligen ville få med i receptet”, säger hon om den nyutnämnda landskapspizzan.

Resultatet blev en pizza ”bianco”, där tomatsåsen ersätts av avrunnen yoghurt eller färskost. Ovanpå den hamnar sedan morötter i brynt smör, västerbottenost och lammfärs som har hårdstekts med rosmarin, timjan, salvia och vitlök.

– När den kommer ut ur ugnen toppar jag den med pickad rödlök, kajplök, Stenkyrkeäpplen och en ramslöks-crème fraîche, berättar Elin Torpvret och tillägger:

– Nästan alla ingredienserna produceras på Gotland. Till pizzadegen har jag exempelvis använt mjöl från Labans kvarn.

undefined
Gotlands landskapspizza består enligt skaparen Elin Torpvret nästan uteslutande av ingredienser som produceras på ön. Stenkyrkeäpplena har hon själv i trädgården vid huset i Klinte.

Hon är uppväxt på en gård i Klinte, som hennes farföräldrar köpte för nästan ett sekel sedan. Sedan 90-talet bor hon i Stockholm, men gården har hon kvar. Tillsammans med sin familj – make och två döttrar – försöker hon vara där så mycket som möjligt.

– När jag växte upp åt vi mycket husmanskost, men nu för tiden tycker jag om att laga och äta allt möjligt. Särskilt under pandemin har det blivit både avkoppling och nöje att laga mat, när det inte har funnits så mycket annat att göra, säger Elin, som också publicerar bilder på sin mat via Instagramkontot ”elinsmatminnen”.

Av de restaurang- och pizzeriaägare som får höra om den nyutnämnda landskapspizzan är Ergin Tuga, som driver Sunes elefant och Los Panchos i Visby, mest positiv. Men även han är något avvaktande.

– Det låter som en lite konstig pizza. Det är i alla fall väldigt nytt. Men jag behöver ju prova innan jag vet säkert, säger Ergin Tuga.

Sedan ber han om receptet på Elins pizza. Han vill testlaga den. Så här kommer det.

♦ ♥ ♦ ♥ ♦

RECEPTET: SÅ LAGAR DU ELIN TORPVRETS GOTLANDSPIZZA

Pizzadegen:
400 g ekologiskt gotländskt mjöl
250 g vatten
100 g surdeg gjord på ekologiskt gotlandsmjöl
10 g havssalt

Topping:
1 dl avrunnen tjock yoghurt eller färskost
15 g smör, brynt
2 små morötter, grovt rivna
250 g lammfärs
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1 tsk rosmarin
½ tsk timjan
½ tsk salvia
Salt och nymalen svartpeppar
2 dl riven västerbottenost

Efter gräddning:
2 msk picklad rödlök
½ dl strimlad kajplök (går att byta ut mot 2 salladslökar, strimlade)
1 hackat stenkyrkeäpple, (Gotlands landskapsäpple), går att byta mot annat äpple

Ramslökssås:
5 blad ramslök (går att bytas ut mot 2 msk hackad gräslök + 1 liten vitlöksklyfta)
¾ dl crème fraiche
½ msk rivet citronskal
Salt och nymalen svartpeppar

GÖR SÅ HÄR

1. Blanda surdegen med vatten. Tillsätt salt och mjöl och blanda ihop till en deg. Låt degen vila och jäsa i en täckt bunke i rumstemperatur i två timmar. Flytta sedan in bunken i kylen och låt kalljäsa minst 1 dag. Degen håller i flera dagar om den förvaras i kyl.

2. Sätt ugnen på 250 grader. Stek lammfärsen i stekpanna tillsammans med vitlök, rosmarin, timjan och salvia så att lammfärsen får fin färg. Smaka av med salt och svartpeppar.

3. Smält smöret i en kastrull och bryn det så att det blir gyllene (vispa gärna med en visp under tiden så att smöret inte bränns i botten). Tillsätt grovt rivna morötter och låt morötterna steka i smöret några minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Ta ut degen och forma den till pizzabottnar. Bred ut avrunnen yoghurt/färskost på bottnarna. Fördela sedan över morötterna med det brynta smöret och den stekta lammfärsen. Strö till sist över den rivna Västerbottensosten. Grädda i ugnen tills pizzan får fin färg.

5. Gör ramslökssåsen genom att mixa ihop ramslök, crème fraiche och citronskal med en stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar.

6. Garnera den gräddade pizzan med picklad rödlök, strimlad kajplök, hackat äpple och ramslökssåsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!