Emil-tolkningar bottnar på Fårö – och dansvecka på gång

Emils visor har tolkats, Mirny Mine dödar solen och "korsordskören" aviserar besök i Visby.

Anna Sundström ger ut musik, Sarah Riedel ligger bakom Emil-tolkningar, Simon Rydén dansar och Babben Larsson pratar i populär podcast.

Anna Sundström ger ut musik, Sarah Riedel ligger bakom Emil-tolkningar, Simon Rydén dansar och Babben Larsson pratar i populär podcast.

Foto: Hanna Mi Jakobsson, Magnus Ihreskog, Stephan Andersson, Tim Aro

Gotland2023-05-19 12:15

Kultursnack

Dans, dans, dans hela veckan lång, 22-26 maj är det dansvecka på Länsteatern som tillsammans med Dans på Gotland bjuder in till danskavalkad.

Dansaren och koreografen Alexandra Svensson har arbetat fram föreställningen ”Saltbris” tillsammans med gotländska kvinnor som är 60 år eller äldre, med eller utan tidigare erfarenhet av att dansa. Kulturamas danslinje håller sin slutredovisning ”Magnetism” och dansaren Simon Rydén, som flyttade till Gotland 2020 i samband med att han satte upp föreställningen ”Mörkveden”, bjuder multimediaexperimentet ”Att sitta på moln”.

undefined
Dansaren Simon Rydén är delaktig i dansveckan på Gotland.

På fredagen ger Anna Sundström ut första släppet från Mirny Mines kommande dubbel-EP. Mirny Mine är i verkligheten ett stort övergivet gruvhål i Sibirien och Annas alias när hon gör musik, annars är hon främst känd som fotograf och konstnär.

Förstasingeln heter ”Döda solen” i vilken jordens röst talar till människan, före, under och efter planetens kollaps. Det är en suggestivt driven låt där Anna denna gång, till skillnad från under arbetet med debuten ”The Other Part” 2018, utforskat samspelet med andra musiker.

– Att frångå begreppet ”ensam är stark” får även en vidare betydelse i och med den värld vi lever i, vi behöver hålla samman, vi är en flock, ensam överlever man inte länge”, säger Anna.

Bland medmusikanterna märkt Merit Hemmingson, Polina Pohozha, St Clemens Kammarkör, Oskar Lindström och co-producenten Fredrik Larsson, samtliga verksamma på Gotland.

undefined
Anna Sundström ger på fredagen ut första låten från Mirny Mines kommande dubbel-EP.

Du som löser korsord känner till OD, Orphei drängar. Lika vanlig lösning som ”RÖ” och ”SEL”. Den 11 juni går det att ta till sig den klassiska kören utan kulspets eller blyerts. Den håller då konsert i Visby domkyrka med såväl sakral som sopran musik. Under konserten gästar också Gotlands gosskör.

I OD finns ett antal sångare med bakgrund på Gotland, bland annat Tor Thomson, som är aktiv nu, Nils Göran Gottlander samt Åke G Sjöberg som sjöng in i OD redan 1950, året innan körnestorn Eric Ericson tillträdde. 

Eric växte upp i Visby där hans far var metodistpastor och det var också här han startade sin första kör. Eric Ericson kom att leda OD i 40 år. 2021 gavs boken ”Eric Ericson genom mina glasögon” ut, skriven av Cecilia Rydinger – som i dag är körens dirigent och konstnärliga ledare.

undefined
Uppsalakören Orphei drängar kommer till Visby domkyrka.

I mitten av juni kan unga tjejer, 15-20 år, lära sig konsten att skriva låtar. Det är Karina Kempe, professionell kulturutövare under 25 år som dessutom varit lärare i just låtskrivande på Musikhögskolan, som håller kurs 19-22 juni, fyra timmar workshop per dag. 

Kempe har fått stöd av Region Gotland då kultur är ett sätt att främja den psykiska hälsan i en tid då antalet unga som mår dåligt ökar på grund av stress och såväl inre som yttre krav.

– Vi lär oss skriva våra liv, kan man säga. Formulera tankarna i sångform och även tonsätta dem. Devisen är ”Du kan inte göra fel och rösten är ditt unika avtryck av dig själv”, säger hon.

undefined
Tom Pettys musik tolkas på Wisby Hof.

Amerikanske musikern Tom Petty avled 2017 men på lördagen får hans efterlämnade musik liv på Wisby Hof. Det är en handfull gotländska ”bakom kulisserna”-musiker som oftast ägnar sig åt ljud, ljus och produktion. Aldrig tidigare har de spelat tillsammans i denna konstellation: Mattias Jupiter, Peter Othberg, Linus Larsson, Janne Pettersson, Fredrik Larsson, Linn Klintberg och Ida Andersson Jupiter.

Mångfalt hyllade bandet Pascal spelar inte live särskilt ofta numera. Men på lördagen händer det, på Bolaget i Visby, i regi av kulturföreningen De Duschande Vännerna. På scen också bandet Nya tankar fyllda med brus. Till denna afton gäller endast förköpta plåtar.

I denna veckas upplaga av ”Värvet”, en av landets mest lyssnade podcasts, intervjuas Babben Larsson av värden Kristoffer Triumf. Det handlar om PTSD, bekräftelsebehov och om musiken, hon ger ju ut en skiva med sitt jazzband 2nd Edition i tidig juni. Undrar du var du hittar den? Jo, som vanligt: Podden finns där poddar finns.

undefined
Sångerskan, musikern och kompositören Sarah Riedel har tillbringat tid på Fårö i hela sitt liv.

När Sarah Riedel var liten tyckte hon det var lite skämmigt när ”Idas sommarvisa” sjöngs på skolavslutningarna, det är ju hennes far Georg Riedel som skrivit den melodin, liksom flera andra ur Astrid Lindgrens sångskatt.

– Men så är det väl i en viss ålder, då är allt som förknippas med ens föräldrar pinsamt. Nu är det min dotter som sjunger de sångerna och jag tycker bara det är fint att de lever vidare, har hon sagt i en Du&Jag-intervju.

I år är det 60 år sedan Emil i Lönneberga ”föddes”, det firas genom att flera artister tolkar sånger ur serien. Sarah Riedel har producerat albumet som gavs ut förra veckan och tolkar själv ”När mamma var liten, då var hon så rar”. Andra artister på skivan är Lisa Ekdahl, Anna Diaz, Frida Hyvönen, Magnus Carlson och Jakob Hellman, som tar sig an ”Du käre lille snickarbo”. Just ”Idas sommarvisa” sjungs här av Amanda Bergman.

Och vilket är då gotländska kopplingen till detta? Jo, familjen Riedel har sedan 70-talet sitt gemensamma hjärta vid Lansa på Fårö.

Mer än så här händer naturligtvis, precis som alltid. Hurra för det!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!