Valet 2022
Som ung var hon dragkampare – en sorts idrottskultur – och alltid har gillat att svänga i dans. Ofta går hon att se på kulturella tilldragelser runt om på ön.
Nämn en stark kulturupplevelse som du haft.
– Skulpturen Nimis på Kullaberg i Skåne som skapades av Lars Vilks.
Vad ligger på din ”att läsa”-hög när den här intervjun görs?
– Anna Janssons senaste, ”Onda drömmar”.
Nämn en ung och lovande kulturskapare som du gillar.
– Jag skulle vilja lyfta Gotlands Musikalkompani som stöttat och lyfta fram så många duktiga ungdomar.
Vad inom kulturgenren får dig att skratta?
– Det kan vara mycket, komedier, Babben Larsson och en hel del annat.
Vilken fiktiv figur identifierar du dig med?
– Oj vilken fråga. Jag frågade några kollegor och fick följande svar; Kängu (Ru’s mamma i Nalle Puh), som tar hand om alla och ser till att det blir bra i sin helhet. Pippi Långstrump. Envis, snäll och vet vad hon vill.
Vilka former av kultur förekom i ditt barndomshem?
– Ett aktivt föreningsliv med kyrkan, hembygdsförening, studieförbundet Vuxenskolans studiecirklar, bygdegårdsförening, böcker och boklån på biblioteket i bygdegården, besök på olika kulturarrangemang och inte att förglömma allt hantverk som skapades.
Har pandemin fört med sig något gott för kulturlivet och i så fall vad?
– Ja jag tror att medvetenheten om kulturens betydelse har ökat. Vi var många som fick konserter inställda eller uppskjutna vilket tydliggjorde hur viktig kulturen är på många olika sätt.
Vilket kulturområde förtjänar större uppmärksamhet?
– Vi har många duktiga hantverkare och kulturföretagare som bidrar till verksamhet över hela ön, alla bygdegårdar som mötesplats för olika former av kulturarrangemang och barn och unga som målgrupp.
Vilken kulturpersonlighet har varit viktigast för Gotland?
– Ingmar Bergman om man ser till storheten i runt om i världen men vi har många duktiga författare och givetvis Ainbusk och Marie Nilsson Lind.
När du kommer hem efter en slitig dag, med vilken form av kultur varvar du ner?
– Promenad med en ljudbok. Eller arbete i trädgården.
Vilken är din värsta kulturupplevelse?
– Värst vet jag inte, men jag har besökt någon jazzkonsert som varit väldigt speciell och smal.
Vilken är den första skiva du köpte för egna pengar?
– Thorleifs, "Gråt inga tårar".
Vad var, när den här intervjun görs, det senaste i kulturväg du gick på?
– Romateaterns ”Två herrars tjänare”. Fantastiskt bra skådespel och riktigt rolig. Har också nyligen sett konstutställningen med Lars Lerin på "Vår fru".
Hur ofta tar du del av den gotländska kulturfloran?
– Så ofta jag kan och när något intresserar mig.
Föredrar du ljud- eller pappersböcker – och varför?
– Ljudböcker, bra avkoppling under promenader och i trädgården.
Hur många strömningstjänster och tidningar prenumererar du på?
– Ett tio-tal.
Vilken lokal kulturarvspolitik vill du och ditt parti driva?
– Vi har ett aktivt arbete inom kulturarv för Gotland, det som är svårt är att bevara det som inte är fysiskt, alltså dialekt och traditioner, men här kan digitaliseringen var ett bra stöd. Vi har ett fantastiskt länsmuseum och många hembygdsföreningar som gör mycket för att visa upp vårt rika kulturarv. Det statliga anslaget till underhåll av våra kyrkobyggnader är oerhört viktigt för att bevara våra sockenkyrkor på Gotland.
Hur aktivt, och på vilket sätt, skulle du säga att ditt parti är inom kulturen?
– Vi är ju i grunden ett landsbygdsparti där föreningsliv är en naturlig del för våra medlemmar, många medlemmar har ett djupt engagemang inom kulturområdet.
På vilket sätt är kulturen viktig för samhället i stort?
– Kulturen är ofta ett viktigt uttryck för det som händer i samhället. Det belyser vår samtid från olika vinklar samtidigt som konstområden bidrar till underhållning och välbefinnande, vilket blir allt viktigare i dagens stressade samhälle. Vi har också sett under pandemin (då många arrangemang inte kunde genomföras) hur saknade kulturaktiviteterna varit.
Det finns ingen kultur- och fritidsnämnd på Gotland, på vilket sätt har det blivit bättre sedan en kultur- och fritidsberedning sorterades in under RS?
– Kulturfrågorna har lyfts upp på en ny nivå, det är givetvis både utmaningar och fördelar i detta, men överlag är det bra att kulturfrågorna kommit närmare regionalutveckling och det är många synergier som vi kan dra fördel av när dessa ligger inom samma nämnd.