Alexander Anthin är gotlänningen från Hemse som sedan drygt tio år bor i Uppsala. En gång i tiden hade han fokus inställt på att skriva klubbmusik.
Det var runt 2007, i samma veva som Avicii slog igenom med sin pianohouse.
I klubbmusiken finns hans hjärta, säger han. De tunga rytmerna, de catchy melodierna och den glada stämning de kan skapa.
– När jag började plugga i Uppsala DJ:ade jag en del, men till slut lade jag ner alltihop.
Han tröttnande på musikbranschen och även på att lira plattor, vilket också det tar på krafterna.
Men musiken fanns och finns i honom, så när Alexander för två år sedan köpte ett dragspel och genom pandemin saknade att kunna komma till Gotland började han istället skriva humoristiska visor med hemön i botten.
Den första låten hette ”En tid för Gotland”, och är som övriga låtar släppt under aliaset Sudretsällskapet.
Nu är låtarna dock klädda i typisk klubbstass.
Inte minst hans stora hit ”Festligheter”, en låt ”för er som gillar dunka-dunka och tinnitus” och som nu strömmats över 240 000 gånger på Spotify.
– Små barn gillar att guppa till den, den är populär inom Epa-kulturen och…ja, många gotlänningar verkar tycka den är kul, säger Alexander Anthin.
Sedan 2021 har han gjort ett antal låtar om Gotland, rätt grov gotländsk accent och med klubbig feeling.
Förebilder finns, som Smaklösa och Dan u Kjell. Inte minst för humorns och igenkänningens skull. Humorn saknas i populärmusiken, tycker han.
– Sätt på de stora radiokanalerna och allt är så allvarligt, alla låtar handlar kärlek, våld och droger. Var finns humorn? Drikke är gott dei” handlar om att gotlandsdricka är gott. Och jag har ännu en låt på gång, den heter ”Kajpsoppe”…
…och handlar om att kajpsoppa är gott?
– Ja. Och jag tycker mig se att det här är en genre som växer. Det finns till exempel en norrländsk artist som heter Hooja, han är inne på samma humorspår. Riktigt bra.
Alexander Anthin arbetar idag inom försvaret i Uppsala, men längtan till Gotland är ständigt stark.
I tanken vistas han nu än mer på hemön genom att han skriver och skapar den musik han gör, som också utgivna ”Slaget på Röcklige backe” och ”Stångaspelen”.
– Det är kul att bryta av från mainstream-musiken med lite lokalförankrad dunka-dunka, säger han.